Kolay Haber

Mardin’in Neyi Meşhur? Yemek, Hediyelik Eşya, Yiyecek Önerileri

Neyi Meşhur?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin’e bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, rehber yazımıza kulak vermenizi öneririz. Yazımızda Mardin’de nereleri gezebileceğinizi, neler yiyebileceğinizi ve sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelikleri derledik. Keyifli bir gezinti için Mardin hakkındaki yazımızı gözden geçirebilirsiniz.

Mardin’in meşhur ürünleri, etli ve lezzetli yemekleri ile gümüş işleme sanatıdır. Mardin, geçmişten günümüze farklı medeniyet, din ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle gerek yemekleri, gerek mimarisi ve sanatı, bu ev sahipliğinden etkilenmiştir. Şehir, eski Mardin ve yeni Mardin olarak ikiye ayrılır. Eski Mardin, taş evleri ve dağlık alana kurulmuş yerleşimi ile masalları andıran bir görünüme sahiptir. Yeni Mardin ise modern ve gelişmiş meydan, bahçe ve sokaklara sahiptir.

Mardin’den Alınabilecek Hediyelikler Nelerdir?

Mardin’den hediyelik olarak alınabilecek eşyalar şu şekildedir:

  • Telkari takılar: Telkari, gümüş işleme sanatıdır. İşlenen takılar tamamen el emeği ile şekillendirilir. Mardin 1. Cadde yakınında sıralı halde telkari dükkanları bulunur. Takılar el emeği olduğundan, her biri sadece bir tane üretilmiştir. Yani kişiye özeldir.
  • Sabun: Mardin’in meşhur ürünleri arasında yer alan sabun, renk renk raflara dizilerek satışa sunulur. Menengic sabunundan Bıttım sabunlarına kadar geniş bir yelpazede sabun seçeneklerini inceleyebilir, hangi sabunun neye iyi geldiğini görebilirsiniz.
  • Kahve: Türk kahvesi çeşitleri ile göz dolduran şehirde, özellikle 7 karışımlı Mardin kahvesi meşhurdur.
  • Hayalet şekeri: Bademden üretilen bu şeker, aslen açık mavi renktedir. Dışardan bakıldığında sahildeki çakıl taşlarını andırır. Lezzeti ve hoş görünümü ile dikkat çeken bir hediyeliktir.

Mardin’de Yenebilecek Yemekler Nelerdir?

Mardin’in meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kibbe: İşkembe dolması olarak da bilinen bu yemek, fazlaca özen göstermeyi gerektirir. İşkembenin içine pirinç, yeni bahar, et ve baharat doldurulması ile hazırlanır.
  • İrok: Mardin usulü içli köfte olarak da bilinir. Diğer içli köftelere kıyasla kabuğu daha kalındır. Kızartılarak pişirilir. Ancak haşlanarak servis edilirse, adı ikbebet olur.
  • Kaburga dolması: Ete doymak istiyorsanız tercihiniz bu yemek olmalıdır. Kuzu kaburganın içine kuş üzümü, dolmalık fıstık ve kuşbaşı etten oluşan iç konur ve bütün olarak servis edilir.
  • Firkiye: Çağla ile kuşbaşı eti bir arada gördüğümüz bu lezzet, Mardin’in misafir yemekleri arasında yer alır. İçine giren arpacık soğanlarla tat verilir ve sıcak servis yapılır.

Ayrıca Kastamonu hakkında merak edilenlere de bakabilirsiniz.

Mardin’in Meşhur Tatlıları Nelerdir?

Mardin’de yenebilecek tatlılar su şekildedir:

  • Harire: Un, pekmez, toz şeker, ceviz ve tarçın ile hazırlanan bu tatlı, bir kasesiyle bir günlük enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Yapımı basit, ancak tadı şahanedir.
  • Zingil: Lokma tatlısının Mardin’e uyarlanmış hali desek yanlış olmaz. Hamur kızartıldıktan sonra hemen şerbete atılır ve sıcak servis edilir. Üzerine yazın dondurma, kışın kaymak eklenir.

Mardin’de Nerelere Gidilir?

Mardin’de gidilecek yerler şu şekildedir:

Mardin Kalesi: Şehir, tam anlamıyla bir açık hava müzesidir. Ancak kale, Asurlulardan bu güne ayakta kalmayı başaran en büyük yapıdır. Şehrin büyük bölümünü içine alır. Bu nedenle gezilmesi için bir tam gün gerekir.

  • Midyat Saat Kulesi: Çevre ve düzenleme çalışmaları yapılsa da bu tarihi yapıya dokunulmamıştır. Yapı, Midyat ilçesinin merkezinde bulunur.
  • Mardin Evleri: Kalker taşlarının aşınması ile oluşan katlı yapılara inşa edilen tarihi evler, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.
  • Midyat Devlet Konukevi: Belediye tarafından alınan yapı, misafirlere yemek ve yatak hizmeti vermektedir.
  • Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi: Mardin Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan yapı, Osmanlı’dan daha eski medeniyetlere ait görselleri de içinde bulundurur.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.