Kolay Haber

Ankara’nın Neyi Meşhur? Yemek, Hediyelik Eşya, Yiyecek Önerileri

Neyi Meşhur?

Başkent Ankara’yı ziyaret etmek isteyenler için hazırladığımız rehberde, sizler için Ankara’nın meşhur lezzetlerini tanıttık. Ankara’da ne yenir, neleri meşhurdur, hediyelik eşya ne alınır? Tüm sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Ankara’nın meşhur yemekleri, et ağırlıklı ve yüksek kalorili besinlerdir. Güveçler ve pideler, oldukça rağbet görür. Ankara’nın siyasi konumunun yanında bölge, başka yerde bulamayacağınız lezzetlerle de ön plana çıkar. Aynı zamanda çok sayıda restoran bulundurması ve birçok restoranın sabah 4’e kadar hizmet vermesi nedeniyle, özellikle gece acıkanların en rahat edeceği şehirler arasında yer alır. Ankara’nın lezzetlerini, hediyeliklerini ve  özelliklerini birlikte tanıyalım.

Ankara’da Ne Yenir?

Ankara’da yenebilecek yemekler, hamur işi ve et ağırlıklıdır. Ankara yemekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kutludüğün Somunu: Köy ekmeğinin Ankara versiyonu olan bu ekmek, besin değerinin yüksekliği nedeniyle Ankaralılar tarafından tercih edilir. Yapılışı uzun ve zahmetlidir. Ancak dışı kıtır, içi sıcak ve yumuşak olan bu ekmek, günün her saati tercih edilir.
  • Aş çorbası: Bol malzemesi ve besleyici olması sebebiyle özellikle hastalara verilen şifa çorbası olarak da bilinir. İçerisinde kıyma, yoğurt, nohut ve nane bulundurur. Farklı ilçelerde farklı tariflerle yapılır.
  • Tutmaç: Başka bir çorba türü olan tutmaç, aş çorbasının aksine içinde kıyma ya da et barındırmaz. Erişte, yoğurt, baharat ve nohut konarak hazırlanır. Ankara’nın tüm ilçelerinde yapılan yemeklerdendir.
  • Çılbır: haşlanmış yumurta, sarımsaklı yoğurt, süzme yoğurt, tereyağı, baharatların karışımı şeklinde sunulur. Yemeklerin yanlarında meze olarak tüketilebilir.

Ohrid'e gidenlerin mutlaka ziyaret ettiği 9 yer yazımıza da bakabilirsiniz.

Ankara’da Yenebilecek Et Yemekleri Nelerdir?

Ankara’nın meşhur et yemekleri şu şekildedir:

  • Orman kebabı: Güveçte pişen bu lezzet, 5 saat pişirme süresine sahiptir. Ankara’daki tüm lokantalarda bulunabilecek bu lezzet, köylere doğru gidildikçe misafir yemeği olarak anılır.
  • Uruş kapama: En zor, ancak en lezzetli yöresel yemeklerden biri olan bu lezzet, Ankara’da düğün yemeği olarak yapılır. Toprak çömleklere konan kuzu eti, sarımsak, soğan ve biber salçası ile harmanlanır. İçi su dolu kazanlara, ters olarak konan çömlek kaplarda pişer. Pişme süresi 10 saate kadar çıkabilir.
  • Ankara yaprak döneri: Ankara’da bulunan neredeyse tüm restoranlarda menüde bulunan bu lezzet, kağıt inceliğinde koyun etinden yapılır. Ezilmiş domates ve tuz ile servis edilir.

Ankara’nın Meşhur Tatlıları Nelerdir?

Ankara’da yenebilecek tatlılar şu şekildedir:

  • Ankara baklavası: Sirke ile açılan hamuru ve bol şerbetiyle tadı damağınızda kalacak bir lezzettir. 60 kat olarak yapılan bu tatlı, düğünlerde sıklıkla dağıtılır.
  • Kaygana: İzmir lokmasının Ankara’da yapılan halidir. Kızartılmış hamur, şerbete batırılarak yapılır.
  • Öküz helvası: Un, pekmez ve tereyağı barındıran formülü, muhteşem bir tat sunar. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilir. Büyük toplar halinde şekil verilerek servis yapılır.

Ankara’dan Hangi Hediyelikler Alınır?

Ankara’dan alınabilecek hediyelik eşyalar şu şekildedir:

  • Tunalı Hilmi’den Türk El Sanatları: çinili aksesuarları sevenler için bu cadde tam bir cennet. Tunalı Hilmi Caddesi’nden çiniye dair her şeyi bulabilirsiniz.
  • Çıkrıkçılar Yokuşu’ndan Biblo: bu yokuş, biblo, totem ya da antika aksesuar almak isteyen herkes için uğranması gereken yerdir. Üstelik fiyatları fazlasıyla uygundur.
  • Ankara Kalesi’nden telkari gümüş: Gümüşün her halini bulunduran bu dükkanlardan kolye, yüzük gibi pek çok takıyı uygun fiyatlarla alabilirsiniz.
  • Anadolu Medeniyetler Müzesi’nden Replika: Ankara’da  hem müze gezip hem hediyelik alabileceğiniz tek yer burasıdır. Üstelik 20 TL’den başlayan fiyatlarla sevdiklerinize hediyelik götürebilirsiniz.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.