Kolay Haber

Kısırlık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık

Kısırlık kadınlara özgü bir problem gibi görünmesine rağmen yapılan araştırmalarla sorunun erkeklerde de azımsanmayacak seviyelerde olduğu belirlenmiştir.

Anne karnındaki yaşam; bir erkeğin spermi ile bir kadının yumurtası döllendiğinde başlıyor. Bir kadının yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye giren, sağlıklı bir çiftin çocuk sahibi olma olasılığı; her ay yaklaşık yüzde 20’dir. Bir çift, bir yıl boyunca çocuk sahibi olmayı deneyip de başarılı olamıyorsa, doğurganlık problemlerinden şüphelenmemeliler. Peki erkeklerde kısırlık nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Belirtileri nelerdir? Nasıl bir yol izlenmeli? Kısırlık hakkındaki tüm soruların cevabı için...

Geçmiş dönemlerde kısırlık kadınlara özgü bir problemmiş gibi gözükse de günümüzde yapılan araştırmalarla bu sorunun erkeklerde de azımsanmayacak seviyelerde olduğu belirlenmiştir. Peki erkeklerde kısırlık nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Belirtileri nelerdir? Nasıl bir yol izlenmeli?
Anne karnındaki yaşam; bir erkeğin spermi ile bir kadının yumurtası döllendiğinde başlıyor. Bir kadının yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye giren, sağlıklı bir çiftin çocuk sahibi olma olasılığı; her ay yaklaşık yüzde 20’dir. Bir çift, bir yıl boyunca çocuk sahibi olmayı deneyip de başarılı olamıyorsa, doğurganlık problemlerinden şüphelenmemeliler.
Çocuk sahibi olmayı düşünen çiftlerin yaklaşık yüzde 15’i, doğurganlık konusunda sorunlar yaşıyorlar. Çoğu durumda, tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknolojileri, çiftlerin doğurganlık sorunlarına yardımcı olabiliyor.

Bir çiftin doğurganlık probleminin ortalama yüzde30’u kadından, yüzde30’u erkekten ve kalan kısmı da her iki taraftan kaynaklanmakta. Kısırlık ile ilgili yapılan araştırmalar; doğurganlık problemi yaşayan her 10 çiftten 1’inde kısırlığın nedeninin belirlenemediğini göstermektedir. Bu duruma, açıklanamayan kısırlık adı verilir.
Günümüzde yaş faktörünün yanı sıra; yanlış beslenme ve kötü yaşam tarzı alışkanlıkları da çiftlerin doğurganlığını olumsuz etkiliyor. Kilo problemleri, kafein tüketimi, alkol ve sigara kullanımı, çiftlerin çocuk sahibi olmasını engelleyen faktörler arasında yer alıyor.Bir çiftin doğurganlık problemi yaşaması, yaklaşık yüzde 30 oranında erkek kaynaklıdır. Toplumda, genel olarak kısırlığın nedeni kadın hastalıkları olarak düşünülse de, erkekler de kısırlık vakalarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Sperm, testislerde üretilir. Burada 2-10 geçirdikten sonra epididim adı verilen çok sayıda küçük tüpten geçerek vas deferans adı verilen daha büyük bir tüpe ulaşıp, buradan boşalma kanalına geçerler. Tüplerin tıkanması ya da olmaması durumunda, erkeklerde kısırlık problemi ortaya çıkar. Tüplerin tıkanması ya da olmaması; vazektomi ya da yaralanma gibi durumlara bağlı olarak gelişebilir.

Peki erkekte kısırlık nedenleri nedir…Kısırlık; sperm sayısı ve kalitesi ile ilgili sorunlar, testislerle ilgili problemler, hormonlarla ilgili problemler, şekil bozuklukları, spermin olmaması, prostat bezi ile ilgili durumlara bağlıdır.Sperm sayısı ve kalitesi ile ilgili sorunlar; yaşam tarzı alışkanlıkları ve genetik faktörlere bağlı olabilir. Azospermi, erkekte sperm olmaması durumudur ve bunun nedeni, tüplerin tıkanması ya da testis yetersizliği olabilir. Sperm olmaması durumu; tüplerin tıkanması ya da testis yetersizliği durumunda ortaya çıkar. Bazen, şekil bozukluğu nedeniyle spermler; kadın yumurtasının yüzeyine ulaşmakta sorun yaşayabilir.Erkek kısırlığına neden olabilecek fonksiyonal problemler; iktidarsızlık, boşalma sorunları, tesislerle ilgili sorunlar, prostat bezinin çıkarılması cerrahisi, şeker hastalığı, ereksiyon ve boşalma zorlukları ve erkeğin bağışıklık sistemi problemleridir.Erkeklik hormonlarının seviyeleri, çeşitli hormonlar tarafından düzenlenir.
Beyindeki hipofiz bezi; testislerde hormon üretimini hipotalamusun rehberliğinde etkiler. Erkek kısırlığının nispeten nadir bir nedeni, gonadotrofin hormonunun yeterince yapılmamasıdır. Bu durumun mikroskobik inceleme yöntemi de var. Kısırlık testlerinin ayrılmaz bir parçası olan mikroskobik inceleme; erkek kısırlığı ve gebelik risk değerlendirmelerinde, erkek doğurganlığı için destekleyici bir uygulamadır. Erkek kısırlığında uzmanlaşmış bir doktor tarafından yapılacak doğru bir değerlendirme, kısırlığın nedeninin belirlenmesi ve tedavi edilmesinde önemli bir adımdır.
Mikroskopik incelemelerde;
Sperm ve semen analizi, Fiziksel muayene,Hormonal değerlendirme, Testis biyopsisi ve Genetik testler yapılmaktadır.

Erkekte kısırlık tedavilerinde amaç, doğurganlığın geri kazanılmasıdır. Burada hedef; kısırlığa neden olan faktörü ortadan kaldırmaktadır. Erkek kısırlığında gerçekleştirilen tedavi seçeneklerinin başında, varikosel ameliyatı gelmektedir.
Damarlarda tıkanmaya neden olan sorunların ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen varikosel ameliyatları, erkeklerde tıkanıklığa bağlı kısırlığın tedavisinde etkili oluyor. Günümüzde, yardımcı üreme teknikleri yeni tedavi seçenekleri ve başarı oranları ile hamilelik oranlarında da önemli bir artış sağlamaktadır.

Peki kısırlık durumunda neler yapılabilir biliyor musunuz?
Genetik faktörler ve fonksiyonel problemlerin yanı sıra, erkekte kısırlığın nedeni, yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlı olarak görülebilir. Sizin de sahip olduğunuz bazı alışkanlıklar ya da yaşam tarzınız, çocuk sahibi olmanızın önünde engel olabiliyor. Peki, erkek kısırlığı söz konusu olduğunda siz neler yapabilirsiniz?
İşe, öncelikle sağlıklı beslenerek başlayabilirsiniz. Kaliteli ve besin değeri yüksek gıdaları daha fazla tüketmek, şekeri, işlenmiş gıdaları ve hazır ürünleri hayatınızdan çıkarmak; beslenme alışkanlıklarınızı olumlu yönde değiştirmek için önemli bir adımdır.  Beslenme basamağının yanında; sigara ve alkol kullanımında da dikkatli olmanız önemli. Ayrıca, kullandığınız bazı ilaçlar da doğurganlığınızı etkileyebilir.

Kısırlık hakkındaki tüm soruların cevabı için videomuzu izleyebilirsiniz...

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.