Kolay Haber

Futbolcularda Demans Riski

Sağlık

Futbolcuların spor yapmayan kişilere göre demans hastalığına yakalanma riski bilimsel olarak araştırıldı.

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda profesyonel futbolcuların demans ve parkinson gibi hastalıklara yakalanma olasılığının daha fazla olduğu gözlendi.

İskoç Glasgow üniversitesindeki akademisyenler tarafından yapılan çalışma, eski profesyonel futbolcuların yaşamları boyunca elde edilen sağlık sonuçlarına ilişkin önemli görüşler ortaya koydu. Araştırmaya liderlik eden nöropatoloji uzmanı Willie Stewart incelemeleriyle sadece futbolcularda değil, herhangi bir sporla uğraşan kişilerde de nörodejeneratif hastalıkların görülme sıklığının daha fazla olduğunu açığa çıkardı. 

Araştırmacılar 1900-1976 yılları arasında dünyaya gelen yirmi üç binden fazla kişi ile 7 bin 676 profesyonel futbolcunun ölüm nedenini karşılaştırdılar. Futbol Federasyonu (FA) ve Profesyonel Futbolcular Derneği (PFA) tarafından finanse edilen çalışma, profesyonel futbolcuların, nörodejeneratif hastalık nedeniyle beklenenden yaklaşık üç buçuk kat daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu buldu.

Willie Stewart, ‘‘Çalışma konumuzun amacı, farklı nörodejeneratif hastalık alt tiplerinin oranlarına ayrıntılı olarak bakabilmektir’’ dedi.

Çalışma aynı zamanda, futbolcuların nörolojik hastalıktan kaynaklı ölüm riskinin daha yüksek olmasına rağmen kalp ve akciğer kanseri gibi hastalıklardan ölme ihtimalinin düşük olduğu vurgulandı. Aynı zamanda bazı kanser türleri gibi diğer yaygın hastalıklardan ölme ihtimallerinin de daha düşük olduğunu da belirtildi. Bu durum hakkında Stewart, ‘‘Elde ettiğimiz veriler, futbolcularda demans oranının daha yüksek olmasına karşın diğer büyük hastalıklar nedeniyle ölümün düşük oranlara sahip olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı, nörodejeneratif hastalık riskini etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.’’ açıklamasında bulundu. 

Stewart’ın öncülük ettiği paralel çalışmalarda eski futbolcular da dâhil olmak üzere sporcuların beyninin yüksek bir kısmında kronik travmatik ensefalopati (CTE) olarak bilinen beyin hasarına maruz kaldığı görüldü. Bu hasarın ise spesifik bir demansa sebep olduğu tanımlandı. 

PFA Kurul Başkanı Gordon Taylor, ‘‘Bu çalışma, üyelerimiz için çok önemli bir konudur. Artık bu konuyu kapsamlı bir şekilde ele almak için bir araya gelmek, küresel olarak futbol ile ilgili olan herkesin görevidir. Araştırmanın cevaplar bulmaya devam etmesi gerekmektedir.’’  diyerek yapılan çalışmaya destek olduklarını belirtti. 

Haber: Umut Cansu DUMLU

 

 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.