Kolay Haber

Duygusal Açlık (Duygusal Yeme) Nedir ? Duygusal Açlık Nasıl Tedai Edilir ?

Sağlık

Aslında kişinin aç olmadığı halde yemek yeme alışkanlığı ve bu alışkanlığında altında yatan psikolojik sebeplerin dayandığı noktanın sebebi olarak duygusal açlık gösterilmektedir. Peki Duygusal açlık tam olarak nedir ve duygusal açlığın tedavisi nedir ?

Kişinin fiziksel açlık hissini duymamasına rağmen yemek yemesi durumlarında ortaya çıktığı söylenen duruma ''duygusal açlık'' dense de, bu bir hastalık olarakta algılanır.

DUYGUSAL AÇLIK NEDİR?
Duygusal açlık yada diğer adıyla duygusal yeme mide hacminiz dolu olmasına rağmen üzüntü, öfke, stres, can sıkıntısı, yalnızlık gibi sebeplerden dolayı yapay bir açlık hissetme ve aşırı yemek yeme durumudur. Kilo problemlerinin esas nedenlerinden biridir ve mutlaka tespit edilmelidir.

DUYGUSAL AÇLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Duygusal açlık yada diğer adıyla duygusal yeme, stres, sıkıntı, aşırı iş yükü, aile baskısı ya da travmatik bir olaydan dolayı yeme isteğinin artması durumudur. Mutluluk dahi duygusal yeme isteğini artırabilir. Duygusal yeme eğiliminde olan kişiler, yemek yemeyi bir kaçış yolu, rahatlama, eğlenme ya da bir şeyi kutlamak için araç olarak görebilir. Bu kişiler, fiziksel açlıktan ziyade duygusal açlıklarını gidermek için yemek yemeye yönelebilir. Yemek anında kişi haz alır ancak sonrasında pişman olur ve suçluluk duygusu yaşar. Duygusal açlığını yemek yiyerek gideren kişilerde şişmanlama ilerleyen dönemlerde de buna bağlı depreyson görülebilir.

DUYGUSAL AÇLIĞIN TEDAVİSİ NEDİR ?
Yemeye bağlı duygusal açlık hissi için aşağıdaki maddeleri yapmak, durumun içinden kurtulmak için başlıca adımlardır.
• Pilates ve yoga gibi sakinleştirici egzersizler ile esneme hareketlerini sıklıkla tekrar edin.
• Günlük olarak 20 dakikalık periyotlarla güneşten yararlanın ve D vitamini üretimine destek olun. Bu sayede depresyonun da önüne geçebilirsiniz.
• Karbonhidrat grubundan esmer ürünlere yer verin. Beyaz ekmek yerine, tam buğday ya da tam tahıl ekmeği; pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmeye başlayın.
• Kendinizi gergin hissettiğiniz dönemlerde papatya ve melisa çayı tüketin.
• Dopamin yoksunluğunda proteine olan ihtiyaç artıyor. Bu nedenle öğünlerinizin her birine az yağlı peynir, yumurta veya yoğurt gibi sağlıklı protein kaynakları yerleştirmeye çalışın.
• Beslenme alışkanlıklarınızla yüzleşmek adına günlük tutmaya başlayın ve bir uzmandan yardım alın.
• Duygusal açlık ve fiziksel açlığı ayırt etmek gerekir. Duygusal açlık bir anda başlar, fiziksel açlık ise yavaş yavaş başlar ve kademeli olarak artar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.