Kolay Haber

Covid-19 için geliştirilen Rus aşısı Sputnik-V üzerine yayınlanan ilk bilimsel veriler

Sağlık

Rusya'nın geliştirdiği ve insanlar üzerinde denemeye başladığı Sputnik-V: İlk korona aşısı hakkında ne biliyoruz?

Haberkolay.net –  Sputnik-V: İlk korona aşısı hakkında ne biliyoruz? Bir Rus araştırma ekibi, Rusya'da onaylanan korona aşısı Sputnik-V ile ilgili ilk bilimsel verileri kısa süre önce yayınladı. Aşının erken onayı tartışmalı kabul ediliyor çünkü Sputnik-V, bir faz 3 çalışması yapılmadan önce popülasyonda kullanım için onaylandı.

Ayrıca aşı ile ilgili bugüne kadar hiçbir bilimsel veri mevcut değildir. Bu prosedür uluslararası standarda aykırıdır. Beyaz önlüklü ve mavi eldivenli bir kadın şırıngaya sıvı bir ilaç çekiyor. İlk onaylanmış korona aşısı Sputnik-V ile ilgili bilimsel veriler yakın zamanda yayınlandı. Ancak, uluslararası standartlar karşılanmadığı için onay Rusya ile sınırlıdır.

Rus Korona Aşısı Ne Kadar Güvenli?

Moskova'daki devlete ait Gamaleja Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, Rus koronavirüs aşısı Sputnik-V hakkında ilk kez bilimsel ayrıntılar sağlıyor. Bunlar, aşının Rusya'da onaylanmasına yol açan randomize olmayan faz I ve II testlerinin sonuçlarıdır. Çalışmaya göre aşı güvenlidir ve 76 test öznesinin hepsinde SARS-CoV-2 koronavirüse karşı antikorlar üretmiştir. Ciddi yan etkiler gözlenmedi. Sonuçlar ünlü uzman dergisi " The Lancet " de sunuldu .

Sputnik-V nedir?

Araştırma ekibinin bildirdiği gibi, Sputnik-V, iki enjeksiyon gerektiren iki parçalı bir vektör aşısıdır. Korona aşısının iki çeşidi mevcuttur. Bir formülasyon -18 santigrat derecede saklanmalıdır ve genel halk tarafından kullanılması amaçlanmıştır. Diğer varyant, ulaşılması zor bölgelerde kullanılması amaçlanan daha ayrıntılı bir dondurularak kurutulmuş versiyondur.

Araştırmacılara göre, dondurularak kurutulmuş varyant iki ila sekiz santigrat derece arasında saklanabiliyor. Dünyanın ilk korona aşısı nasıl çalışır? İki parçalı aşı, SARS-CoV-2 virüslerine değil, adenovirüs rekombinant insan adenovirüs tip 26 (rAd26-S) ve rekombinant insan adenovirüs tip 5'in (rAd5-S) iki vektörüne dayalıdır.

Önce adenovirüs vektörü rAd26-S enjekte edilir, rAd5-S ise 21 gün sonra uygulanır. Adenovirüsler, Rus araştırma ekibi tarafından SARS-CoV-2 başak proteinini ifade edecek şekilde değiştirildi. Bu, aşı alıcılarının virüsle temas etmeden SARS-CoV-2'ye karşı antikorlar üretmesini sağlar. Araştırma grubuna göre, bu teknoloji kendini çok sayıda klinik çalışmada kanıtlamıştır.

Aslında, hala geliştirilmekte olan bazı korona aşısı adayları da benzer bir prensibe dayanmaktadır. Korona aşısı bağışıklık sistemine ne yapar? "Aşı insan hücrelerine girdiğinde, SARS-CoV-2 başak proteininin genetik kodunu sağlar," diye açıklıyor çalışmanın baş yazarı Dr. Denis Logunov. Sonuç olarak, bağışıklık sistemi SARS-CoV-2 virüslerini tanımayı ve onlara saldırmayı öğrenir.

Mümkün olan en etkili bağışıklık sistemi reaksiyonunu elde etmek için ikinci pekiştirici aşılama farklı bir adenovirüs ile yapılmalıdır. İki adenovirüs vektörü, bağışıklık sisteminin bir vektöre bağışıklık kazanmasını önlemek için tasarlanmıştır.

Yan etkiler nelerdir?

Araştırmacılar genellikle iyi bir tolerans olduğunu bildiriyorlar, ancak aynı zamanda sık sık küçük yan etkiler de vardı. Deneklerin yüzde 58'i enjeksiyon bölgesinde ağrıdan şikayet etti, aşılamadan sonra her iki kişide vücut ısısı yükseldi, katılımcıların yüzde 42'si baş ağrısı bildirdi, yüzde 28'i genel bir halsizlik hissetti ve yüzde 24'ü kas ve eklem ağrısı hissetti. Araştırma ekibine göre, bu tür yan etkiler bu tür aşılamanın karakteristiğidir.

Rus araştırma ekibi, şu anda aşının COVID-19'u önlemedeki uzun vadeli güvenliği ve etkinliği hakkında hiçbir bilgi bulunmadığına işaret ediyor. Bu, plasebo karşılaştırması ve daha fazla izleme dahil olmak üzere büyük uzun vadeli çalışmalar gerektirecektir. Yazarlar ayrıca çalışmalarında bazı sınırlamalara dikkat çekiyor.

Bir yandan 42 günlük takip süresi çok kısadır, diğer yandan ağırlıklı olarak erkek hastaları içeren küçük bir çalışmadır. Hiçbir plasebo dahil edilmedi ve kontrol aşısı yoktu. Gönüllü test deneklerinin ortalama yaşı da nispeten genç. Katılımcıların çoğu 20 ila 30 yaşları arasındaydı. 3. Aşama çalışması şimdi yeniden planlanacak Aşı için aslında gerekli olan 3. aşama çalışması şimdi başlamaktadır.

Bu amaçla, farklı yaş ve risk gruplarından 40.000 gönüllüye Sputnik-V aşısı yapılacaktır. Test kişileri tıbbi olarak gözlenir. Sputnik-V'in onayının çok erken olup olmadığı muhtemelen sadece önümüzdeki aylarda veya yıllarda gösterilecektir. Dr. Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan Amerikalı bir aşı uzmanı olan Naor Bar-Zeev, çalışma hakkında yorum yaptı.

Aşının araştırma ve geliştirmesinde yer almadı. Logunov ve meslektaşlarının çalışması cesaret verici, ancak çok küçük. Şu anda ileri yaş gruplarında immünojenisite hakkında hiçbir şey çıkarılamaz. Bar-Zeev, COVID-19'a karşı klinik etkililiğin de şimdiye kadar doğrulanmadığını söylüyor.

Kaynak: https://www.heilpraxisnet.de/naturheilpraxis/coronavirus-erste-wissenschaftliche-daten-ueber-russischen-impfstoff-veroeffentlicht-20200906523276/  

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.