Kolay Haber

Böbrek Taşı Nasıl Düşer, Taş Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Sağlık

Böbreğin içinde var olan taşların düşürülmesi için genellikle şok dalga litotripsi yöntemi ile taş kırma uygulaması yapılır. Taşların kırılmasından sonra kısa sürelik bir ağrı meydana gelebilir. Taşların kırılması düzensiz bir şekilde hızlıca yapılır.

Böbrek taşlarının düşürülmesi için taş kırma operasyonu yapılır. Bu operasyon ile üreter içinde yer alan taşlar hızlı bir şekilde kırılarak vücuttan dışarıya atılması sağlanır. Bunun dışında taş yolunda rahatsızlıklarınız olduğu zaman böbrek taşlarının kırılması için endoskopik cerrahi yöntemi ile idrar kanallarına ulaşılarak lazer sistemi ile böbrek taşı kırılması gerekir.

Böbrek Taşının Sebepleri Nelerdir?

Böbrek taşlarının oluşmasına neden olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Günde az su tüketilmesi durumunda idrarın koyu ve kokulu olması böbrek taşlarının oluşmasına neden olabilir.
  • Vücuda aşırı olarak kalsiyum, tuz, protein ve fosfat gibi besin içeriklerinin alınması durumunda da böbrek taşları oluşmaya başlayacaktır.
  • İdrar yollarında enfeksiyon ve iltihapların oluşması da böbrek taşlarının meydana gelmesinde etkili olabilir.

Böbrek Taşı Nasıl Anlaşılır?

Böbrek taşının oluşmasının anlaşılmasında ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:

  • Böbreğinizde şiddetli derecede ağrıların olması,
  • İdrar yollarında enfeksiyonların meydana gelmesi,
  • Yüksek ateşin olması,
  • İdrarda kanın görülmesi,
  • İdrar yapılırken yanmaların meydana gelmesi,
  • Mide bulantısı ve kusma gibi durumlar böbrek taşının olduğunun belirtisidir.

Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek taşının tedavisi için uzmanlar öncelikle meydana gelen ağrıların şiddetini hafifletmek amacı ile kalça veya damardan ağrı kesici ilaçlar verir. Daha sonra idrar yoluna endoskopik cerrahi yöntemi ile giriş yapılır. Ardından geçici bir tüp koyularak ağrıların kesilmesi sağlanır. Çok fazla ateş ve enfeksiyon oluşmasında ise drenaj işlemi için tüp yerleştirilir.

Böbrek Taşı İçin Etkili Besinler Nelerdir?

Böbrek taşının düşmesinde etkili olan besinleri şu şekilde verebiliriz:

  • Lif bakımından yüksek besinlerin tercih edilmesi gerekir. Meyve ve sebzeler çok sık tüketilmelidir.  Özelikle buğday kepeği, ceviz, siyah çay, kakao ve ıspanak gibi oksalat açısından zengin olan besinlerin tüketilmemesi gerekir.
  • Günde en az 1.5 veya 2 litre su içilmesi gerekir. Aynı zamanda hızlı kilo vermelerin önüne de geçilmelidir.

Böbrek kanseri belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Hakkında bilgilere yazımızdan bakabilirsiniz.

Böbrek Taşını Hangi Besinler Tetikler?

Böbrek taşının oluşumunda etkili olan besinleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Tuzun aşırı tüketilmesi böbrek taşının oluşmasına neden olur.
  • Özelikle doymuş yağların kullanılması da oldukça olumsuz etkiler yaratır. Bu doymuş yağlar yerine Omega 3 besinini içeren yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Çok fazla tuzlu olan sütlerin içilmemesi gerekir.
  • Karbonhidrat kullanımlarında dikkatli olunmasında yarar vardır.
  • Oksalat bakımından yoğun olan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Özelikle kakao, çikolata, ıspanak ve pancar gibi besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Böbrek taşı ameliyatının yapılmasında çok kolay bir şekilde kıvrılma özelliğine sahip olan ince ve uzun endoskopik cihazlar ve lazer teknolojileri yardımı ile hızlıca yapılır. Fleksibl Endeskopik Lazer sistemi genellikle 4 veya 5 cm boyutundaki taşların vücut dışına atılmasında kullanılır. İki böbreğinizde taşların oluşması durumunda iki üreter kanalına girilerek taşların kırılma işlemi gerçekleşir.

Kadınlarda böbrek taşı cerrahi işlemlere gerek kalmadan da kendiliğinden düşebilir. Özellikle 1 cm boyutundaki taşların düşürülmesi için ilaçlar kullanılır.

Böbrek taşının düşürülmesinden sonra tekrarlanmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Metabolik analiz yaptırarak idrarda meydana gelen taşların oluşmasını önleyen maddelerin hangi seviyede olduğuna bakılması gerekir. Bununla birlikte kan tahlilleri yapılarak taşın oluşmasına neden olan kalsiyum, ürik asit gibi maddelerin değerleri kontrol edilmelidir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.