B Vitamini Eksikliği: Olası Bir Depresyon Tetikleyicisi mi?

B12 vitamini ve diğer B vitaminleri, ruh hali de dahil olmak üzere çeşitli beyin işlevlerini etkileyen beyin kimyasallarının üretiminde rol oynar.

Sağlık 17.09.2020, 04:13 17.09.2020, 04:55
1627
B Vitamini Eksikliği: Olası Bir Depresyon Tetikleyicisi mi?

Haberkolay.net – B Vitamini ve Depresyon Arasındaki İlişki: B12 vitamini ve diğer B vitaminleri, ruh hali de dahil olmak üzere çeşitli beyin işlevlerini etkileyen beyin kimyasallarının üretiminde rol oynar. Düşük seviyelerde B12, B-6 ve folatın depresyonu tetiklediğinden veya teşvik ettiğinden şüphelenilmektedir.

Dr. Daniel K. Hall-Flavin, ABD'deki ünlü Mayo Kliniğinde psikiyatristtir. Kliniğin güncel bir makalesinde, uzman, çeşitli B vitaminlerinin düşük seviyeleri ile depresyon arasındaki bağlantıları açıklıyor . Bazı insanlar B12 almak için mücadele ediyor Psikiyatristin bildirdiği gibi, bu vitaminlerin düşük seviyeleri, belirli diyetlerin veya alınan vitaminlerin emilememesinin bir sonucu olabilir.

Yaşlı yetişkinler, veganlar ve özellikle çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi sindirim bozuklukları olan kişiler, yeterli miktarda B12 vitamini almakta zorluk çekebilirler. Bir eksiklikten şüpheleniliyorsa, bunu netleştirmek için bir kan testi yapılmalıdır. Eksiklik durumunda önerilen takviyeler B12 vitamini eksikliği teşhisi konulursa, uzmana göre B12 ile diyet takviyeleri almanız önerilir.

Bu, vücudun yeterli besin almasına yardımcı olur. Bununla birlikte, diğer ilaçlarla birlikte alırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü B12 vitamini preparatları, özellikle yüksek dozlarda alınmaları halinde bazı ilaçlarla etkileşim halindedir.

Bu mutlaka önceden bir doktorla görüşülmelidir. Diyetinizle yeterince B12 vitamini alın Yeterli B12 vitamininin diyetinizle emilmesini sağlamak istiyorsanız, Dr. Hall-Flavin düzenli olarak balık, yağsız et, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünleri tüketir. B12 ile zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar da iyi bir alternatiftir.

B12 eksikliğine bağlı depresyon?

"B vitaminlerinin depresyondaki rolünün net olmadığını unutmayın" diyor Dr. Hall flavin. Bir bağlantı öneren çalışmalar olsa da, kesin kanıtlar üretmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. B12 vitamini takviyesi almanın depresyon riskini azaltmaya yardımcı olup olmayacağı da yeterince kanıtlanmamıştır. Psikiyatrist, "Besin takviyeleri, antidepresanlar ve psikolojik danışmanlık gibi kanıtlanmış depresyon tedavilerinin yerini alamaz" sonucuna varıyor.

B12 vitaminine ne için ihtiyacımız var ve eksikliğin sonuçları nelerdir?

B12 Vitamini (kobalamin), insan vücudunun kendi kendine üretemediği, suda çözünen önemli bir vitamindir. Bu yüzden sürekli gıdalardan alımına bağımlıdır. Vitamin, insan vücudunda üç şekilde etki eder: Metilkobalamin hücre plazmasında çalışır, Mitokondride adenosilkobalamin (hücrelerin enerji santralleri), hidroksokobalamin hem kanda hem de sitoplazmada etkilidir.

Metilkobalamin ve adenosilkobalamin, "biyoaktif koenzimler" olarak adlandırılır. Vücut, vitamini ancak bu iki şekilde doğrudan kullanabilir. Ligin üçüncüsü olan hidroksokobalamin bir koenzim değil, esas olarak bir toksin ve radikal yakalayıcı görevi görüyor.

B12 vitamininin İnsan vücudundaki görevleri:

B12 vitamini, insan organizmasında çok çeşitli görevlere sahiptir. Kobalamin, enerji metabolizması, kan oluşumu, DNA sentezi, folik asit metabolizması, homosisteinin parçalanması, miyelin kılıfı üretimi (sinir kılıfı; sinir liflerini izole eder) ve bazı nörotransmiterler ile ilgilidir.

Hücre bölünmesi, kan oluşumu, DNA sentezi En iyi bilinen muhtemelen B12 vitamininin kan oluşumu üzerindeki etkisidir. Belirgin bir eksiklik anemiye neden olabilir. Kobalamin, hücrelerin düzgün şekilde bölünmesi kadar önemlidir. Folik asit de bu sürece dahil olur. Bir eksiklik durumunda, DNA sentezi sırasında sözde transkripsiyon hataları ortaya çıkabilir ve bu uzun vadede muhtemelen kanser riskinin artmasına neden olabilir. Kronik hastalıklar da bununla ilişkilidir.

Eritropoez olarak da bilinen kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, vitamin varlığına bağlıdır. Aksi takdirde bu, kırmızı kan hücrelerinin olgunlaşma bozukluğuna yol açabilir. Bunlar daha sonra gerekli miktarda oksijeni ememezler.

Halsizlik, baş dönmesi , nefes darlığı ve hipotansiyon gibi belirtiler bunu gösterir. Enerji metabolizması B vitamini performans ve enerji seviyesi üzerinde etkilidir. Organizmamız yaptığı her şey için enerjiye ihtiyaç duyar.

Bu yemek için önemlidir. Buradan elde edilen enerji depolanır ve gerektiğinde erişilir. B12 vitamini bu karmaşık süreçte büyük rol oynar. Hücre zarının yapısı B12 vitamini, hücre zarı lipidlerinin oluşumunda rol oynar. Ancak bu süreç henüz tam olarak araştırılmamıştır. Bununla birlikte, zar oluşturan lipitler, miyelin kılıflarının bir parçasıdır. Bunlar, elektrik kablolarının yalıtım katmanına benzer şekilde sinirlerin etrafında koruyucu bir örtü görevi görür.

B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilecek bu koruyucu örtüler eksikse, etkilenenler karıncalanma, kas güçsüzlüğü, felç, koordinasyon bozuklukları veya hafıza bozukluklarından muzdariptir. Bunun karşılığında sinirleri de yenileyici bir etkiye sahip olmalıdır.

Nitrozatif stres Nitrozatif stres , bir tür oksidatif strestir. Ancak, burada kötü olan oksijen radikalleri değil, nitrojen monoksit radikalleridir (NO). Bunların çoğu vücuda yükler ve ona zarar verebilir. Nitrozatif stres, iltihaplanma, kimyasallar, ilaçlar, nikotin, psikolojik ve fiziksel stres nedeniyle oluşur. Normal, dengeli miktarlarda NO önemlidir. Örneğin bu, yüksek tansiyon üzerinde olumlu etkisi olan kan damarlarının iç duvarlarını gevşetir. Hidroksokobalamin formundaki B12 Vitamini, kendisini çok fazla nitrojen monoksit radikaline karşı savunabilir ve NO'yu zararsız hale getirir.

Bu sözde nitrozatif stresle savaşır. Homosistein Homosistein, protein metabolizması sırasında esansiyel amino asit metiyonin parçalandığında (gıdalardaki proteinlerden) üretilir. Homosistein kanda okside olur ve böylece kan damarlarının iç kısmına saldırır, bu da zamanla arterlerin sertleşmesine ve daha sonra kalp krizine yol açabilir . B6, B12 vitaminleri ve folik asit tehlikeli homosisteini parçalayabilir.

B12 vitamini, sinirlerin işlevselliği ve sinir uyarılarının iletimi için çok önemlidir. Nörotransmiterlerin sentezi Nörotransmiterler, sinir uyarılarının iletilmesi için gerekli olan haberci maddelerdir. Serotonin, dopamin, adrenalin, noradrenalin ve asetilkolin gibi çeşitli haberci maddelerin sentezi için vazgeçilmezdir.

Cobalamin ne yapabilir?

Kobalamin yeterli enerji sağlar ve bu nedenle yorgunluğa karşı çalışır. Vitamin sinirlerin büyümesini destekler, eritrosit üretiminde rol alır, sağlıklı hücre bölünmesini sağlar, kan damarlarını korur, konsantrasyon, iyi hafıza ve zihinsel enerji için önemlidir ve ruh halimizi olumlu yönde etkiler.

Folik aside ek olarak, hamile kadınlar ve başarılı bir gebelik için B12 vitamini varlığı çok önemlidir. B12 vitamini ve folik asit etkileşimi B12 vitamini ve folik asit (folat veya B9 vitamini olarak da adlandırılır) vücutta yakın bir şekilde çalışır.

Daha önce de belirtildiği gibi, ikisi, zararlı homosisteinin parçalanmasında büyük ölçüde rol oynuyor. Folatı aktive etmek için kobalamin gereklidir (bu, folik asidin doğal, biyoaktif şeklidir). Bu, B12 vitamini eksikliğinden fonksiyonel bir folik asit eksikliğinin gelişebileceği anlamına gelir. Gıdalardaki B vitamini Yiyeceklerden alınan folat, midede insan organizmasındaki sözde içsel faktöre bağlıdır. Bu, kobalaminin daha sonra kan dolaşımına salındığı terminal ileuma (ince bağırsağın son bölümü) taşınmasıdır. Nedenleri:

B12 vitamini emilimini ne engelleyebilir?

B12 vitamini emiliminin bozulmasının nedenleri arasında mide mukozasında iltihaplanma , midenin parçalarının çıkarılması, TYP-A gastrit (vücudun kendi midesine saldırdığı ve dolayısıyla iç faktörün artık düzgün şekilde oluşmadığı bir otoimmün hastalık) yer alır. atrofik gastrit (mukoza zarında atrofik değişiklikler, enzim ve hidroklorik asit üretiminde azalma), ilaçlar (örneğin mide asidi blokerleri) ve kronik bağırsak iltihabı veya bağırsak bölümlerinin çıkarılması.  

Glüten intoleransının neden olduğu çölyak hastalığında, etkilenenler genellikle B12 vitamini eksikliğinden de muzdariptir. B12 vitamini eksikliği B12 vitamini eksikliğinin temeli olabilecek yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, başkaları da vardır.

Bu içerir: örneğin katı bir vejetaryen veya vegan diyeti yoluyla gıda ile yetersiz alım; Örneğin çölyak hastalığı ve ekzokrin pankreas yetmezliğinde olduğu gibi vitaminlerin bağırsak tarafından emilemediği malabsorpsiyon; ağır alkol tüketimi, balık tenyasıyla bir istila, bağırsakta kötü kolonizasyon, artan ihtiyaç (örneğin bir enfeksiyon bağlamında veya hamilelik sırasında), B12 analogları ile yer değiştirme (örneğin Spirulina), ihtiyarlık veya genetik "Imerslund-Gräsbeck Sendromu".

B Vitamini eksikliğinin belirtileri

Karaciğer folatı üç yıla kadar depolayabilir. Bu nedenle, vitamin eksikliği semptomları genellikle yalnızca birkaç yıllık kalıcı yetersizlikten sonra ortaya çıkar. Hepsinden önemlisi , bunlar zararlı aneminin (vitamin B12 eksikliği anemisi) tetiklediği yorgunluk , bitkinlik ve solgunluğu içerir . E

ksiklik ayrıca sinir aktivitesini de etkiler. Sonuç olarak ellerde ve ayaklarda anormal duyumlar, karıncalanma, felç ve zihinsel yeteneklerde azalma gibi belirtiler gelişir. İyi bilinen bir eksiklik belirtisi, yanan dil ve ağız mukozasında yaralanmalarla birlikte yumuşak kırmızı bir dildir.

Diğer semptomlar bağışıklık yetmezliği, kanama eğilimi , iştahsızlık ve kilo kaybıdır. B12 vitamini, et ve diğer bazı hayvansal ürünlerde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. (Resim: bit24 / fotolia.com) Günlük tüketim - gıdada B12 Alman Beslenme Derneği'ne göre, bir yetişkinin günlük B12 vitamini tüketimi yaklaşık 4 µg (mikrogram), hamile kadınlar için bu değer 4.5 ve emziren kadınlar için 5.5 µg. Özellikle insan karaciğerinde yaklaşık 2000 ila 4000 ug depolanır.

Bir eksik arz durumunda, önce bu azaltılır. B12 Vitamini hemen hemen sadece et, sosis, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Çok düşük konsantrasyonlu, hayvansal olmayan menşeli istisnalar, lahana turşusu, deniz topalak ve salyangozdur. Örneğin günlük ihtiyaç için 100 gr Emmentaler, 70 gr sığır eti, 100 gr somon veya 60 gr kıyma yeterlidir.

Burada katı vejeteryanların ve özellikle veganların B12 vitamini eksikliği geliştirebileceği zaten açıktır. Eksiklik Nasıl Belirlenir Yukarıda listelenen belirtiler genellikle bir doktora götürür. Ayrıntılı bir anamneze dayanarak, bir kan testi ve bir idrar testi isteyecektir. Diyet tartışılır, muhtemelen yeniden gözden geçirilir ve değiştirilir. Beslenme yetersizliği, emilimle ilgili bir eksiklikten ayırt edilmelidir. Bunun için özel bir muayene gereklidir.

Temel olarak nedeni belirlemek sonraki tedavi için önemlidir. Örneğin, şırıngalar veya infüzyonlar şeklinde parenteral uygulama gerekli olabilir. Başlangıçta vücut yüksek dozlarda yenilenir. Bunu, genellikle tablet şeklinde olan idame tedavisi takip eder. Çok ciddi olmayan bir eksiklik de oral ikame ile telafi edilebilir.  B12 vitamini, et ve diğer bazı hayvansal ürünlerde yüksek konsantrasyonlarda bulunur.

Bir B12 vitamini eksikliği, bir kan testi ile nispeten kolay bir şekilde belirlenebilir. Tabletlerde bulunan kobalamin türü oral tedavi için önemlidir. Metilkobalamin, hidroksokobalamin ve adenosilkobalamin içeren müstahzarlar tavsiye edilir.

Bu üç tip aynı zamanda doğal gıdalarda bulunur ve vücuttaki farklı görevler için gereklidir. Özet Folat, gerekli, hayati bir vitamindir ve öncelikle sinirler, beyin ve zindelikten sorumlu olan B vitaminlerinden biridir. Bir eksiklik, oldukça geniş kapsamlı şikayetlere neden olabilir ve tedavi edilmeli veya ortadan kaldırılmalıdır. Burada altta yatan hastalığın teşhisi önemlidir. Uzun süredir katı bir şekilde vejetaryen veya vegan olan kişiler, böyle bir kobalamin eksikliği geliştirme riski taşırlar. Uygun bir müstahzar ile günlük ikame burada düşünülebilir.

Bilimsel çalışmalar, Helicobacter pylori ile B12 vitamini eksikliği arasında bir bağlantı olduğunu da göstermiştir. Helicobacter pylori, B12 vitamini eksikliği olan kişilerin yarısından fazlasının midesinde bulundu. Hastaların yüzde 40'ında serumdaki B12 vitamini seviyesi de Helicobacter enfeksiyonu tedavisi sonrasında yükseldi. Helicobacter pylori enfeksiyonlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan B12 malabsorpsiyonu, burada kesinlikle B12 vitamini eksikliği ve hiperhomosisteineminin olası bir tetikleyicisi olarak düşünülmelidir.

Önemli not: Bu makale yalnızca genel bilgileri içerir ve kendi kendine teşhis veya kendi kendine tedavi için kullanılmamalıdır. Doktor ziyareti yerine geçemez.

Kaynak: https://www.heilpraxisnet.de/symptome/vitamin-b12-mangel-symptome-therapie/

Yorumlar (0)
15
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Medyum - Medyumlar - Medyum Geylani