DSÖ : Koronavirüs ile ilgili bilinen 5 yanlış nelerdir?

Parktaki insanlar sosyal mesafeyi dener. Koronavirüs ile ilgili en iyi uygulamalarla ilgili birçok yaygın efsane ve yanlış anlama var. 2020'nin başından beri, nihayetinde SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs hakkında ilk kez duymaya başladığımızda, bunun ne olduğu, insanlara nasıl bulaştığı, kime bulaştığı ve kendimizi nasıl koruyabileceğimiz konusundaki anlayışımız bilgimiz büyüdükçe hepsi gelişti.

Gündem 27.09.2020, 11:26 27.09.2020, 11:26
1153
DSÖ : Koronavirüs ile ilgili bilinen 5 yanlış nelerdir?

Haberkolay.net - Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Tıpkı COVID-19'un tüm dünyaya yayılması gibi, söylentiler, gerçek olmayanlar ve dezenformasyonlar da var. Ve aynı derecede tehlikeli olabilirler." Dedi.

Tedros, yanlış veya dezenformasyonun insanların yalanlara dayanarak kendilerine zarar vermesine, toksik kimyasallar veya tehlikeli ilaçlarla kendi kendine ilaç almasına ve almaları gereken önlemleri almamasına yol açtığını söyledi. Ayrıca kurumlara ve sağlık sistemlerine olan güvenimizi de etkiledi ve bu da insanların kendilerine güvenmiyorlarsa yeni tedavilere ve aşılara sırtlarını dönmelerine neden olabilir.

Tedros  , WHO ve ortaklarının  "tüm ülkeleri bilime dayalı sağlık bilgilerini teşvik etmek ve yanlış bilgilerle mücadele etmek için ulusal eylem planları uygulamaya çağırdığını söyledi. Ve biz medyaya, teknoloji şirketlerine, sivil topluma, araştırmacılara ve her yerdeki insanlara çağrı yapıyoruz. "infodemic" in yayılmasını önlemek için "dedi.

İşte etrafta dolaşan yaygın efsaneler ve yanlış anlamalardan bazıları ve bilimin bugüne kadar anladığımız hali.

Koronavirüs ile ilgili bilinen 5 yanlış nelerdir?

Yanılgı No. 1: Virüsten yalnızca yaşlı insanlar etkilenir

Pazartesi günü bir mitingde Başkan Trump, "Yaşlıları etkiliyor. Eğer başka sorunları varsa, kalp sorunları ve diğer sorunları olan yaşlılar. Gerçekten etkilediği şey bu. Biliyorsunuz, bazı eyaletlerde binlerce insan - - genç kimse. 18 yaşın altında kimse yok. "

Gerçek şu ki, her yaştan insan virüsten etkilendi. Yaşlı insanların COVID-19 ile çok hastalanma veya enfekte olduklarında ölme olasılıkları çok daha yüksek olsa da, genç insanlar hiçbir şekilde bağışık değildir.

Aslında,  CDC'nin Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporunda Çarşamba günü yayınlanan yeni bir çalışma ,  20-29 yaşları arasındaki genç yetişkinlerin, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanan tüm COVID-19 vakalarının% 20'sinden fazlasını oluşturduğunu buldu. tüm yaş gruplarında en yüksek insidans oranı.

 Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi  , 25 yaşından küçük insanlar içinde 419 olmak üzere 35 yaş altındaki gençlerde 1800'den fazla COVID-19-ilişkili ölümlerin, saymıştır;  18 yaş altı 851 çocuk hastaneye kaldırıldı.

Yaşlı insanlar, koronavirüs enfeksiyonunu daha da kötüleştiren önceden var olan daha fazla koşullara (komorbidite denir) sahip oldukları veya bağışıklık sistemleri yaşla zayıflayabileceği için daha duyarlı olabilirler.

Bazı gençlerin, onları çok hastalanma riskini artıran komorbiditeleri de vardır. Ve bazı çocuklarda virüs, bağışıklık sistemlerinin aşırı tepki vermesine, iltihaplanmaya ve sitokin fırtınası olarak bilinen ve vücutta hasara yol açan bir dizi kimyasal reaksiyona neden olabilir. MIS-C olarak bilinen, çocuklarda çoklu sistem enflamatuar sendromu denen bir durumdur.

Yanlış kanı No. 2: Maskeler sizi koronavirüse karşı korumaz

Bu belki de en tartışmalı ve siyasallaştırılmış yanılgıdır. Pandeminin başlarında, hasta insanlarla düzenli, yakın temasa geçmeyenler için maskelerin önemli olmadığı söylendi. Ayrıca, bugüne kadar devam eden kıtlıklar nedeniyle, N-95 maskelerini ön saflarda çalışanlar için kurtarmamız istendi.

Ama iki önemli gerçeği anlamaya başladıktan sonra maskeler bir zorunluluk haline geldi. Birincisi, insanların semptomları olmasa bile virüsü yayabilmeleridir. İkincisi, virüsün havaya, aerosoller adı verilen virüs içeren küçük damlacıklar halinde yayılması ve yalnızca enfekte olmuş bir yüzeyle veya büyük solunum damlacıklarıyla temas eden bir kişi tarafından değil.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, Salı günü CITIZEN tarafından CNN konferansında yüz maskeleri konusundaki rehberliğin tersine çevrilmesini ele aldı. "Halkın anlaması gereken şeylerden biri de bunun gelişen bir durum olmasıdır" dedi.

"İnsanların% 40 ila% 45'inin asemptomatik olduğunun farkında değildik ve enfekte olanların önemli bir kısmının semptomsuz insanlardan enfekte olduğunu da bilmiyorduk. Bu, herkesin maske takmasını çok önemli hale getiriyor. "dedi ve" verilerin şu anda çok çok net "olduğunu belirtti.

Maskeler nasıl çalışır? Maskeler, diğer insanları, maske takan kişinin nefes alma, hapşırma, öksürme, şarkı söyleme veya bağırma yoluyla havaya atılan virüs içeren damlacıklarına karşı korur.

Bazı araştırmalar, maskelerin, bir kişinin havaya soluduğu damlacık miktarını% 90'a kadar azaltabildiğini bulmuştur. Ve bir çalışma, maskelerin solunum yolu virüslerinin bulaşmasını yüzde 56'ya kadar azalttığını buldu.

Ancak tüm maskeler eşit yaratılmadığı  için akıllıca seçin . Cerrahi maskeler - doktorların taktığı kağıtlar - kurutucudaki çoraplarınızı örten bir battaniye gibi viral partikülleri yakalayan elektrostatik yüklü bir filtreye sahiptir. Valfli maskelerden kaçının; nefes almayı biraz kolaylaştırırken, filtrelenmemiş havayı serbest bırakırlar - bu nedenle, kullanıcı bulaşıcıysa, başkalarını korumaz, bu da en başta maskenin amacını bozar.

Yanılgı No. 3: COVID-19'u yalnızca semptomları olan biriyle yakın temas halindeyseniz yakalayabilirsiniz

 Washington Eyaletindeki koroyu hatırlıyor musun ? 61 üyeden bir semptomatik kişi vardı ve iki ayrı günde 2.5 saat pratik yaptıktan sonra grubun% 87'si hastalandı. Virüsün sadece dokunma yoluyla veya solunum damlacıkları yoluyla değil (yere hızla düşme ve uzağa gitme eğiliminde olmayan) değil, havada saatlerce oyalanabilen ve 6'dan çok daha uzağa gidebilen aerosollerle de yayılabileceğinin erken kanıtıydı. ayak - özellikle hava sirkülasyonunun düşük olduğu yerlerde belki 20 veya daha fazla.

CDC  ve  WHO  bunu henüz açıkça kabul etmese de  , bu yönde ilerliyorlar. CDC, hafta sonu havadan aktarımla ilgili yeni bir kılavuz yayınlayacak kadar ileri gitti, ancak ajans Pazartesi günü eski yönergelerine geri dönerek yeni ifadenin henüz tam olarak incelenmemiş bir taslak sürüm olduğunu açıkladı.

Fauci Salı günkü konferansta, "Bununla ilgili ilginç olan şey, söylediğimiz hiçbir şeyi değiştirmemesi," dedi. "Maskenizi takmak demektir, yakın temastan kaçının, kalabalıktan kaçının demektir."

Fauci ayrıca, "Dış mekanlar iç mekanlardakinden daha iyidir, çünkü içeride aerosol varsa, biraz devridaim yapabilirsiniz" dedi.

Çalışmaların  , vakaların% 80'inin  insanların yaklaşık% 10 ila% 20'sinden kaynaklandığını gösterdiğini düşünün . Bunun nedeni, bu bireylerin bir şekilde farklı  olmaları değil  , daha çok içinde bulundukları durumlardır : Barlar, restoranlar, fabrikalar ve hapishaneler gibi kalabalık kapalı alanlar veya insanları bir araya getiren toplantılar, düğünler veya kiliseler gibi - eşleşmeyi aydınlatan etkinlikler ve alanlar bulaşma.

Yanlış kanı 4: Bu grip gibi

Başkan ısrar etti, "Bu grip, bu grip gibi."

Ama gerçekten değil. Hem COVID-19'un hem de gribin solunum virüslerinden kaynaklandığı ve ateş, yorgunluk ve öksürük gibi bazı benzer semptomları paylaşabileceği doğrudur. Ve her iki durumda da, bazı insanlar diğerlerinden daha hafif semptomlara sahiptir.

Ama aynı zamanda büyük farklılıklar da var. Sayılar yere ve zaman dilimine bağlı olarak değişirken , CDC'nin en  son tahminine göre , COVID-19'dan ölme olasılığı - enfeksiyon ölüm oranı - 50 yaşın altındaki insanlar için çok düşük. 50-69 yaş arası insanlar için% 0,5 ve 70 yaş ve üstü insanlar için% 5,4'e çıkmaktadır. Genel gripten ölme şansı  yaklaşık% 0,1'dir .

Ek olarak, bu yıl , geçen yıla kıyasla şu ana kadar 200.000'den fazla " aşırı ölüm " meydana geldi . En büyük fark: COVID-19.

CDC'ye göre, "Bu ölümler, yanlış sınıflandırılmış COVID-19 ölümlerini temsil edebilir veya potansiyel olarak dolaylı olarak COVID-19 salgınıyla ilgili olabilir (örneğin, sağlık hizmeti kıtlıkları veya aşırı yüklenmiş sağlık hizmetleri bağlamında meydana gelen diğer nedenlerden ölümler). "

Ve CDC'deki istatistikçilere göre, COVID-19 muhtemelen  2020'de her yaş için ülkenin en önde gelen 10 ölüm nedeni arasına girecek  . Mevcut rakamlar herhangi bir gösterge ise, üçüncü sırada gelmesi olasıdır. kalp hastalığı ve kanser.

Yanlış kanı No 5: Bu kış herkes aşı olabilir

Ekim ayının başlarında bazı iyimser tahminlerle birlikte ne zaman aşı olacağımız konusunda çok fazla spekülasyon var. Geliştiricilerin birçoğu bu sonbaharda paylaşacak verilere sahip olmayı bekliyor.

Ancak Fauci ve diğer halk sağlığı liderleri, Seçim Gününe kadar bir aşının bulunma olasılığının düşük olduğunu söylediler. Ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi, duruma aşina olan üç kaynağa göre, bir COVID-19 aşısı için yetkilendirme için yeni kurallar düşünüyor ve hesaplamalar, bu kuralların Seçim Günü'nden sonra bir yetkilendirme yapılacağını gösteriyor.

Bu, aşının 3 Kasım'a kadar hazır olabileceğini defalarca söyleyen Başkan Trump'ın umutlarını yıkacaktır.

Bir aşı   bu sonbaharda acil kullanım izni veya doğrudan onay alsa bile, fiziksel olarak herkes için hemen yeterli dozun bulunmasının bir yolu yoktur.

"Kasım veya Aralık ayında etkili olduğu gösterilirse, yeterli aşı dozumuz yok. Kasım ayında birkaç milyon ve Aralık ayında her birinden 10, 20 milyon olabilir. Bu, aşılamaya başlamak için yeterli olacaktır. Moncef Slaoui bana belirli popülasyonlar ama tüm nüfus değil, "dedi. Slaoui, hükümetin aşı girişimi olan Warp Speed ​​Operasyonunun başkanıdır.

Herhangi bir aşının veri bulunmadığı için yeterince etkili olacağının bile kesin olmadığını belirten Slaoui, sağlık çalışanları ve hastalığa karşı savunmasız insanlar gibi belirli gruplara öncelik verileceğini söyledi. Fauci tarafından da öne sürülen bir zaman çizelgesi "Geri kalanımız için daha çok 2021 ortasına benziyor" dedi.

Slaoui ayrıca Fauci ve diğerlerinin vurguladığı şeye geri döndü. "Bunun üstesinden gelmemize yardımcı olmak için bilimin söylediklerine odaklanalım. Aşı olmaktan herkes kadar heyecanlıyım - ancak bu arada kendimiz yapabileceğimiz basit ve etkili şeyler var: ellerimizi yıkamak, büyük toplantılardan kaçının ve giyin maske."

Yorumlar (0)
15
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Medyum - Medyumlar - Medyum Geylani