07 Eylül 2020 Ziraat yatırım sabah stratesiji ve Haftalık Hisse Önerileri Ereğli, Koza Altın, Oyak c, Şişecam

Bu hafta İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Ziraat yatırım Haftalık Teknik Hisse Önerileri - 07 Eylül 2020 tarihinde Ereğli, Koza Altın, Oyak c, Şişecam Haftalık hisse önerileri tavsiye etmiştir.

Ekonomi 07.09.2020, 08:03 17.09.2020, 04:24
219
07 Eylül 2020 Ziraat yatırım sabah stratesiji ve Haftalık Hisse Önerileri Ereğli, Koza Altın, Oyak c, Şişecam

Haberkolay.net –  Bu hafta İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Ziraat yatırım Haftalık Teknik Hisse Önerileri - 07 Eylül 2020 tarihinde Ereğli, Koza Altın, Oyak c, Şişecam Haftalık hisse önerileri ayrıntıları....

Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi 07 / 09 / 2020

ABD'de değerlemelerin sorgulandığı teknoloji hisselerinde geçen haftanın son iki işlem gününde yaşanan satışların bu haftaya taşındığını izliyoruz. Nasdaq vadelileri %1'in üzerinde ekside seyrediyor. Asya tarafında da kırılgan bir görüntü var. Ancak, Dolar'da sakin görüntü devam ederken, ABD on yıllık tahvil faizinde düşüş gözlenmiyor. Dow Jones da vadelilerde yatay.

Dolayısıyla, şimdilik söz konusu satış dalgası biraz sert bir "kar realizasyonu" olarak değerlendirilebilir. Yurtdışı piyasalarda teknoloji hisselerine gelen satış dalgasına karşın bir süredir negatif ayrışan MSCI Türkiye endeksi cuma günü %0,6 oranında prim yaparak pozitif ayrıştı.

Doğu Akdeniz konusu yakından izlenmeye devam edilirken, diyalog sürecinin devam ettiği ortamda Avrupa'nın Türkiye ile yapıcı ilişkileri korumak istediği gelen açıklamalar arasında. Dolayısıyla yaşanan baskının ardından BIST100 endeksinde kısa vadeli bir rahatlama rallisi görülebilir ki kurda stabilitenin sağlanmasına yönelik adımlar devam ediyor.

En son BDDK'nın tüketici kredilerinde vade sınırını düşürmesine yönelik haber akışı takip edilirken, bu adımlar kurda "ani" yükseliş ihtimalleri azaltıyor. Özetle, Doğu Akdeniz konusunda belirsizlik devam etse de diyalog sürecinin devam etmesi ve kurda görece düşük oynaklık (1 aylık zımni oynaklık 17 ile yakın zirvesinden 10 puan aşağıda) endeks tarafında pozitif fiyatlanabilir. Olası yükselişlerde 1.103 direnci hedef olarak duruyor.

MAKROEKONOMİ

ABD'de açıklanan olumlu istihdam rakamlarına karşın teknoloji hisselerindeki satışların devam etmesiyle cuma günü Nasdaq öncülüğünde düşüş sürdü. Bugün İşçi Bayramı nedeniyle ABD piyasaları kapalı. ABD vadelilerinde Dow Jones hafif artıda olurken Nasdaq endeksi eksi görünümünü sürdürüyor, Asya borsalarında da hafif ekside bir görünüm mevcut.

Ekonomilerin kademeli açılmasının desteğiyle ağustos ayında Çin ihracatı beklentilerin üzerinde büyürken, iç talep görünümüne ışık tutan ithalat ise beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi. İhracat temmuz ayından da iyi bir performans gösterirken, ithalattaki düşüş temmuz ayının üzerinde gerçekleşti. ECB toplantısı, yeni tur Brexit görüşmeleri, Çin ve ABD enflasyon verileri ile Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı bu haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Fed Başkanı Jerome Powell, "İstihdam birçok kişinin beklediğinden daha iyi ancak ekonominin tam olarak toparlanması yıllar alabilir" dedi. Powell, pandeminin konaklama, eğlence ve seyahat gibi sektörlere doğrudan etkisinin devam ettiğine işaret ederek para politikasının desteğinin süreceğini vurguladı. Avrupa tarafında bu haftanın en önemli gelişmesi ECB toplantısı olacak. 10 Eylül'deki ECB toplantısında politika yapıcıların büyük bir adım atması beklenmese de son dönemdeki Euro'daki yükselişin ECB üyelerini rahatsız ettiği gözleniyor.

Değerlenen Euro'nun etkisiyle ağustos ayında Euro Bölgesi enflasyonun Mayıs 2016'dan bu yana ilk kez negatif bölgeye kayması sonrası ECB Başkanı'nın Euro'nun görünümüne dair yapabileceği atıflar fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Piyasa katılımcılarının büyük çoğunluğu ek gevşeme adımlarının ise aralık ayı toplantısında açıklanmasını bekliyor. Dolayısıyla artan vaka sayıları neticesinde bölgede temmuz ayı perakende satışların düşmesi ve özellikle hizmet PMI verilerindeki yavaşlama ekonomik toparlanmaya ilişkin soru işaretlerini artırmakta.

Bu bağlamda büyüme görünüme dair açıklamalar ve önümüzdeki dönemde ek teşvik paketi uygulamaya konulup konulmayacağı dair ifadeler izlenecek. Ek olarak bugün Almanya'nın temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi verisi ve yarın temmuz ayı dış ticaret verileri takip edilecek. Sanayi üretimi verisinin 2. çeyrekte tarihi daralma sonrası 3. çeyreğe nasıl başladığına dair fikir edineceğiz. Geçtiğimiz günlerde Alman Hükümeti GSYH'de yıl sonu daralma tahminini %6,3'ten %5,8'e indirmişti.

Ayrıca dış ticaret verisi de dünya ticaretinin seyrine ilişkin ipucu verecektir. Son olarak cuma günü İngiltere'nin temmuz ayı GSYH verisi tahmini açıklanacak. İngiltere 2.çeyrekte %19,1 daralmıştı. Bu hafta ABD tarafında enflasyon ve istihdam verileri takip edilecek. Perşembe günü ağustos ayı ÜFE ve cuma günü de TÜFE verisi izlenecek. Fed, enflasyon hedefinde yeni çerçeve belirleyerek %2 seviyesinin üzerine tolerans göstereceğini ifade etmişti. ABD'de temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri deflasyonist baskılara işaret etmişti.

Son açıklanan PMI raporunda iyi gelen veriler eşliğinde firma girdi maliyetlerinin arttığı vurgulanmaktaydı. Bu, ÜFE tarafında kısmi yukarı yönlü bir hareket görebileceğimize işaret etmekte. Son zamanlarda olduğu üzere perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile istihdam piyasasındaki toparlanmanın seyrine dair ipucu aranacak.

Geçen hafta salgın sonrası en düşük işsizlik maaşı başvuru sayısını görmemize rağmen halen istihdam piyasasındaki toparlanmanın yavaş olduğunu göstermişti. Ayrıca cuma günü ağustos ayına ilişkin bütçe açığı verisi de takip edilecek. Uygulamaya konulan devasa teşvikler bütçe üzerinde baskı yapmakta fakat ekonomik toparlanma üzerindeki belirsizlikler halen giderilememekte. Asya tarafında Çin'in ağustos ayına ilişkin kredi ve enflasyon datalarından ekonomik toparlanmanın seyrine dair ipucu aranacak.

Yurt içi veri takviminde ise bugün ağustos ayına ilişkin nakit dengesi, yarın İŞKUR verileri, perşembe günü haziran dönemi işsizlik oranı ve cuma günü temmuz ayına ilişkin cari denge verisi takip edilecek. Hazine ağustos ayı iç borçlanma stratejisinde 19 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 19,6 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 0,6 milyar TL net iç borçlanma ödemesi yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 19 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine ağustos ayında yaklaşık 57,9 milyar TL(USD cinsi hariç 14 milyar TL) TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Net iç borçlanma miktarınınsa 38,3 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine ağustos ayında yurt dışı borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 0,7 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda toplamda 0,7 milyar TL net dış borç ödeyici konumunda. Net borçlanmasının böylece ağustos ayında 37,6 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosunda Hazine hesabı 125,5 milyar TL'den ağustos sonunda 184 milyar TL'ye çıktı bunun sonucunda bu Hazine nakit dengesi hesabının fazla vereceğini tahmin etmekteyiz. Salı günü ağustos ayına ilişkin İŞKUR verilerini takip edeceğiz.

İŞKUR'un verilerine baktığımızda TÜİK verileriyle uyumlu olarak kayıtlı işsiz sayısında aylık ve yıllık azalma görmekteyiz. Temmuz ayında İŞKUR tarafından işe yerleştirilenler aylık %16,6 artarken, işverenin işçi talebini gösteren açık iş verisinde aylık %19,6 azalma görülmüştü. Perşembe günü haziran dönemine ilişkin istihdam verileri takip edilecek. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı, mayıs döneminde (Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsamakta) %13,8 seviyesinden %14 seviyesine, mevsimsel etkilerden arındırılmamış işsizlik oranı ise 0,1 puan artışla %12,9 seviyesine gelmişti. Burada Hükümet'in uygulamaya koyduğu kısa vadeli çalışma ödeneği, işçi çıkarma yasağı gibi tedbirlerin kısa vadede işsizlik oranında artışları yavaşlatmış olduğunu görmüştük. Arındırılmış verilere göre mayıs döneminde sanayi sektöründe yıllık 274 bin kişi, inşaat sektöründe 202 bin ve hizmet sektöründe 1.599 bin kişi istihdamda azalma görmüştük.

Bu ay nisan ayının veriden çıkmasıyla sanayi istihdamında en azından aylık bazda çok daha ılımlı rakamlar göreceğiz zaten halihazırda son PMI raporlarında da istihdam alt endeksinde haziran ve temmuzda artış olduğu vurgulanmıştı fakat tedbirlerden en çok etkilenen hizmet sektöründe aylık bazda toparlanma görsek dahi geçen seneye göre çok zayıf gelecektir. İnşaat sektöründe ise kamu bankaları öncülüğünde uygulanan faiz indirimleri sonucu konut satışlarında tarihi artışlar görmüştük, bu dönemde inşaat istihdamını pozitif etkilemesini beklemekteyiz. Haziran ayında cari denge beklentilerin hafif altında 2,93 milyar USD açık vermişti. Haziran ayında cari işlemler dengesi, hizmet dengesinin hızını azaltarak da olsa açık vermeye devam etmesiyle birlikte açık görünümünü sürdürse de geçen sene aynı döneme göre daha iyi bir dış ticaret açığı ile birlikte cari açıktaki aylık genişleme görece hız kesmişti. Temmuz ayında dış ticaret dengesi kısmen azalarak 2,7 milyar USD açık verdi fakat turizm sektöründeki zayıflıkla birlikte cari denge aylık olarak açık vermeyi sürdürecektir.

Bununla birlikte cari açık miktarında salgın sonrası rakamlara göre yavaşlama olmasını beklemekteyiz, beklentiler temmuz ayında cari dengenin 2 milyar USD açık vermesi yönünde. Yurt içinde turizm hareketliliğini görmek açısısından takip ettiğimiz DHMİ yolcu istatistikleri açıklandı. Ağustos ayında iç hat yolcu sayısı aylık %25 artarken geçen yılın aynı ayına göre %37,5 azaldı, dış hat yolcu sayısı ise aylık %136 artarak 3,8 milyon kişiye çıkarken, geçen senenin aynı ayına göre %73 düşük kaldı. Bu açıdan ağustos ayı net hizmet gelirlerinde bir kıpırdanma olacaktır fakat turizm gelirleri cari dengeye baskı yapmaya ağustos ayında da devam edecektir. Temmuz ayında iç hat yolcu sayısı aylık %91,7 artarken geçen yılın aynı ayına göre %49,5 azalmış, dış hat yolcu sayısı ise aylık %366 artarak tekrar milyon seviyesini geçerken, geçen senenin aynı ayına göre %87,5 düşük kalmıştı.

ŞİRKET HABERLERİ

7 Eylül 2020 Garanti Bankası Hisse Haberleri

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka tarafından, toplamda 5 Milyar Türk Lirası tutara kadar, halka arz edilmeksizin, yurt içinde, TL cinsinden, nitelikli yatırımcılara satış yöntemi ile satılmak üzere, ipotek teminatlı menkul kıymet ("İTMK") ihracı kararı alınmıştır. Ayrıca, Türk Lirası cinsinden, 7 nilyar TL tutara kadar, Katkı Sermaye hesaplamasına dahil edilecek, yurt içinde, TL cinsinden farklı tutar, vade ve faizlerde, tertipler halinde nitelikli yatırımcıya satış yöntemiyle sermaye benzeri (katkı sermaye) borçlanma aracı ihraç edilmesi kararı alınmıştır.

Banka, söz konusu ihraçlar kapsamında BDDK, SPK ve diğer ilgili merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması ve tamamlanması hususlarında Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verildiğini duyurmuştur.

7 Eylül 2020 Türk Hava Yolları Hisse Haberleri

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu mevcut Bilgi Teknolojileri uygulamalarının gelir getiren bir iş kolu olarak konumlandırılması ve var olan Bilgi Teknolojileri insan kaynağının daha etkin değerlendirilerek Türk Havacılık ekosistemine daha fazla katkı sunulması amacıyla %100 Türk Hava Yolları iştiraki olan yeni bir Teknoloji şirketinin kurulmasına karar vermiştir. SEKTÖR HABERLERİ Bankacılık: BDDK, tüketici kredileri için vade sınırının 60 aydan 36 aya indirdiğini duyurdu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY): Akbatı ve Akasya Alışveriş Merkezlerindeki kiracılara, Eylül ayı kira ödemelerine yönelik olarak yalnızca bu ayla sınırlı kalmak üzere, ciro düşüşü ve çeşitli kriterlere bağlı olacak şekilde kira desteği sağlanmasına karar verilmiştir.

Anel Elektrik (ANELE, Sınırlı Pozitif): Proje ana yüklenicisi IMAR Trading & Contracting WLL sirketine, Fit-out Works at Lusail Katara (Cresent) Hotel projesi elektrik, mekanik ve tesisat işlerinin yapılmasına yönelik olarak Katar Devletinde şirketin mukim bağlı ortaklığı ANEL MEP Maintenance and Operations LLC tarafından verilen 101mn Katar Riyali (yaklaşık 27,2mn ABD Doları) tutarındaki teklifi IMAR Trading & Contracting WLL tarafından uygun bulunmuş ve projenin şirketçe yürütülmesine ilişkin yetkilendirme bildirim mektubu (Notice of Award) taraflarca imzalanmıştır. Yeni projenin 16(onaltı) ayda tamamlanması planlanmaktadır. IMAR Trading & Contracting WLL ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.

Kiler GYO (KLGYO, Sınırlı Negatif): Şirket, 124mn TL olan çıkarılmış sermayenin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 496mn TL nakit (bedelli) olarak %400 oranında artırılarak 620mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir. Ulusoy Un (ULUUN): Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesinde yapılmakta olan 1800 ton/gün buğday işleme kapasiteli un fabrikasının 600 ton/gün kapasiteli ikinci bölümünün tamamlandığı ve üretime başlandığı duyurulmuştur. Mevcut durumda şirketin 1500 ton/gün olan kapasitesi 2100 ton/güne yükselmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,15 seviyesinden %10,14 seviyesine sınırlı geriledi. Cuma günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %10,4'ten fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 333,3 milyar TL ile 190 milyar TL'si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 170 milyar TL 1 aylık,%10,87) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 115 milyar TL'si BİST'te %9,75'ten, 14,6 milyar TL'si BAPP'ta %9,75'ten ve diğer geri kalan 13,8 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75'ten kullandırıldı. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,63-%0,72 bandında hareketin ardından, %0,72 seviyesinden günü kapattı. Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yataya yakın hareketler gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta haftalık bazda 80 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana varan düşüşler görüldü.

Haftalık Teknik Hisse Önerileri - 07 / 09 / 2020 Ziraat Yatırım Bu hafta İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Ziraat yatırım Haftalık Teknik Hisse Önerileri - 07 Eylül 2020 tarihinde Ereğli, Koza Altın, Oyak c, Şişecam Haftalık hisse önerileri tavsiye etmiştir.   Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir.. Kaynak: https://www.ziraatyatirim.com.tr/documents/SS_07-09-20.pdf  

Yorumlar (0)
15
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14
Medyum - Medyumlar - Medyum Geylani