Kolay Haber

Dünyaya göktaşı çarpacak mı

Teknoloji

NASA’nın gezegenimiz için büyük tehlike olarak değerlendirdiği 1998 OR2 adlı göktaşının, çok yakın bir zamanda dünyaya teğet konumdan geçeceği kaydedildi. NASA çapı 4 kilometre olan göktaşıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünyaya çarpma olasılığı üzerinde durulan 1998 OR2 isimli göktaşının şu ana kadar karşılaşılan en büyük tehlike olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Japon bir haber sitesinin haberine göre, NASA çalışanlarının göktaşının dünyaya çarpma ihtimali üzerinde durmadığı açıkladı. Ayrıca, büyük tehlike olarak görülen göktaşının dünyanın 6.4 kilometre yakınından geçerek uzaklaşacağı yönünde de açıklamalar yapıldı. Aynı zamanda 1998 OR2’nin 29 Nisan 2020 tarihinde ve Türkiye saati ile 08:00’de dünyaya en yakın konumdan geçmesinin beklendiği belirtildi. 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar, 4 kilometre çaplı bir göktaşının dünyaya düşmesinin küresel bir etkisinin olabileceği ve kaosa neden olabileceği görüşünü savundu. Virtual Telescope Project tarafından görüntülenen göktaşının, bugüne kadar çekilen ilk fotoğraf karesi olduğu açıklandı.

Asteroid çarpmasına hazır mıyız?
Hollywood filmlerinde insanoğlunun sık rastladığı göktaşı düşmesi olayı, sinemanın en popüler konularından biri olarak bilim kurgu senaryolarında fazlasıyla yer verildi. Son zamanlarda uzay filmleri aratmayan senaryonun gerçekleşmiş olabileceği üzerinde duruldu. 

NASA çalışanı Dr Joseph Nuth’un konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, gezenimizin göktaşı çarpması olayına karşı hazırlıksız olduğunu dile getirdi. American Geophysical Union tarafından gerçekleştirilen toplantıda Nuth, dünyanın bir asteroide müdahale edebilecek hazırlıkta olmadığı ve aynı zamanda süre sıkıntısında olduğu üzerinde durdu. 

Dr. Nuth, böyle bir durumda uygulanacak bir yol haritasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Sorunun çözümü olarak ise Nuth, riski ortadan kaldırması için tek görevi gezegene çarpacak asteroid parçalarını analiz edecek bir araç göndermek olduğunu vurguladı. Önerisinin finanse edilmesi durumunda ise göreve bir yıl içinde başlanabileceğin söyleyen Dr. Nuth, uzaya gönderilen aracın dünyaya çarpması muhtemel asteroidlerin durdurabileceğine dikkat çekti. 
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.