Kolay Haber

Çocukken video oyunları oynamak, yıllar sonra çalışma belleğini geliştirebilir!

Teknoloji

Araştırmacılar, beyindeki bilişsel değişikliklerin, insanlar video oyunlarını oynamayı bıraktıktan yıllar sonra bile nasıl gerçekleşebileceğini gösterdi.

Bir dizi çalışma, video oyunları oynamanın beyinde, bazı bölgelerin boyutunun artması dahil yapısal değişikliklere veya dikkat veya görsel-mekansal becerilerden sorumlu alanların etkinleştirilmesi gibi işlevsel değişikliklere nasıl yol açabileceğini göstermiştir. Ancak İspanya'nın Barselona kentindeki Universitat Oberta de Catalunya'dan (UOC) yapılan yeni araştırma, insanların oynamayı bıraktıktan yıllar sonra bile bilişsel değişikliklerin nasıl bulunabileceğini göstermek için daha da ileri gitti.

Küçük oyuncuların zihinsel hafızaları daha güçlü ve pratik oluyor!

UOC'den doktora derecesi olan Marc Palaus, "Ergenlikten önce hevesli oyuncular, artık oynamamalarına rağmen, sonuç almak için zihinsel olarak bilgi tutmayı ve akıl pratikliği gerektiren çalışma belleği görevlerinde daha iyi performans gösterdi" dedi.

Çalışma, herhangi bir video oyunu deneyimi olan ve olmayan 18 ila 40 yaşları arasındaki 27 kişiyi içeriyordu. Buradaki sonuçlar, çocukken video oyunları oynama deneyimi olmayan kişilerin ilgisiz uyarıcıları işleme ve engellemedeki gelişmelerden fayda sağlamadığını ve daha önceki çalışmalarda görülenlere uyan çocukken oyun oynayanlardan daha yavaş olduğunu gösterdi.

Aynı şekilde, çocukken düzenli olarak oynayan insanlar, başlangıçtan itibaren 3B nesneleri işlemede daha iyi performans gösterdi, ancak "bu farklılıklar, her iki grup da benzer seviyeler gösterdiğinde video oyunundaki eğitim döneminden sonra hafifletildi", diye açıkladı Palaus.

Araştırma bir ay sürdü ve araştırmacılar, katılımcıların çalışma belleği dahil olmak üzere bilişsel becerilerini üç noktada analiz ettiler: video oyunlarında eğitime başlamadan önce, eğitimin sonunda ve 15 gün sonra.

Çalışma ayrıca 10 seans transkraniyal manyetik uyarımı da içeriyordu. Bu, beynin aktivitesini geçici olarak değiştiren beyin dokusuna ulaşmaya gerek kalmadan deri yoluyla invaziv olmayan beyin uyarımıdır.

Palaus, "Kafatasının yüzeyine uygulandığında, altta yatan sinir popülasyonlarında elektrik akımları üretebilen ve faaliyetlerini değiştirebilen manyetik dalgaları kullanıyor" dedi.

Araştırmacılar ayrıca video oyunlarını ve bu tür bir uyarımı birleştirmenin bilişsel performansı iyileştirip iyileştirmeyeceğini bulmak istediler, ancak bunun başarısız olduğu kanıtlandı. Ekip, uyarım için parametrelerin deneysel doğası da dahil olmak üzere, bunun bir dizi olası nedeni olduğunu söyledi.

“Kalıcı değişiklikler yapmayı hedefledik. Normal şartlar altında, bu uyarının etkileri milisaniyeden onlarca dakikaya kadar sürebilir. Bundan daha uzun süren belirli beyin işlevlerinde gelişmiş performans elde etmek istedik ”dedi Palaus.

Bu örnekte kullanılan video oyunu, Japon şirketi Nintendo tarafından geliştirilen 3D platform macera oyunu "Super Mario 64" idi, ancak bilişsel işlevleri farklı şekilde etkileyebilecek birçok video oyunu türü var.

Palaus'a göre çoğu ortak nokta, insanların oynamaya devam etmek istemesini sağlayan unsurları içermeleri ve giderek zorlaşmaları ve sürekli bir meydan okuma sunmaları. "Bu iki şey, onu çekici ve motive edici bir aktivite haline getirmek için yeterli ve bu da, beynimizin kaynaklarının sürekli ve yoğun kullanımını gerektiriyor.

"Video oyunları, neredeyse farkına varmadan bilişsel becerilerimizi güçlendirmek için mükemmel bir reçetedir," diye ekledi, ancak bu iyileştirmelerin, çoğu durumda olduğu gibi, bilişsel eğitim, video oyunuyla bağlantılı olmayan diğer etkinliklerin performansı üzerinde yalnızca sınırlı bir etkiye sahip olduğunu vurguladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.