Kolay Haber

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Sosyal Yardımlar

Şartlı eğitim süreçleri ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği konular bulunmaktadır. Şartlı eğitim yardımının başvuruları, kriterleri, ne şekilde alındığı gibi bu konuya ilişkin merak edilen tüm başlıklara yazımızın devamından ulaşabilir bu bilgilerden hareketle başvurularınızı doğru ve hızlı bir biçimde tamamlayabilirsiniz.

Şartlı eğitim yardımı, maddi yetersizlikler nedeniyle eğitim sürecini devam ettiremeyen çocuklara ve ailelere yönelik verilmekte olan yardımdır. Şartlı eğitim yardımı ilkokul süreçlerinden başlayarak zorunlu eğitim olan lise son sınıfa kadar verilmekte olan uzun süreli bir yardımdır.

Şartlı eğitim yardımı başvuruda bulunan anne ve babaya verilebildiği gibi aynı zamanda reşit olmak kaydıyla kardeşinin öğrenin hakkını talep eden ağabey ya da ablaya da verilebilmekte olan bir yardım seçeneğidir.

Şartlı Eğitim Yardımı Alma Kriterleri Nelerdir?

Şartlı eğitim yardımı alma kriterleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Başvuru yapan kişinin 18 yaşından büyük olması
  • Gelir testi sonucunda muhtaç sınıfında değerlendirilmiş olmak
  • Aile üyelerinin herhangi bir sağlık sigortasından yararlanmıyor olması

Bu şartları sağlayan kişiler için şartlı eğitim yardımı desteği sağlanmaktadır. Fakat bu süreçte çocuğun eğitimine düzenli olarak devam etme şartı bulunmaktadır. Herhangi bir durumda çocuğun eğitiminin kesintiye uğraması halinde yardım ödemeleri kesilmektedir.

Merak edilen kreş yardımına yazımızdan bakabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Şartlı eğitim yardımının başvurularının yapılması, doğrudan çocuğun vasileri tarafından il ve ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına olmaktadır. Başvuru yapmak için çocuğun bulundurulmasına gerek görülmemekle birlikte kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Başvurular yapılırken evrakların eksiksiz bir biçimde tamamlanmış olması, başvuruların hızlı bir biçimde sonuçlanmasına yardımcı olmaktadır. Şartlı eğitim yardımı almaya dair gerekli kriterleri beyan eden evraklar ile yapılan başvurulardan sonra kısa bir inceleme ile sonuçlar beyan edilmektedir.

Başvuruların olumsuz sonuçlandığı durumlarda ise kişilerin hangi kriterler nedeniyle yardım alamadıkları da ilgili birimler tarafından beyan edilebilmekte olup, itiraz hakkı bir dilekçe ile sağlanabilmektedir.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurularında Hangi Evraklar Gereklidir?

Şartlı eğitim yardımı başvurularında gerekli olan evraklar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Başvuru sahibinin ve vasisi olarak başvuruya gelen kişilerin kimlik asılları ve fotokopileri
  • Ailenin gelir durumunda muhtaçlık sınıfına girdiğini beyan eden belge
  • Çocuğun okula gittiğine dair yakın zamanda alınmış öğrenci belgesi
  • Hanenin muhtaç olduğuna ilişkin takip belgesi
  • Şartlı eğitim yardımına ilişkin takip belgesi

Başvurular esnasında talep edilen takip belgeleri aracılığıyla, hane gelirinde artış olması ya da çocuğun okula devam etmemesi gibi durumlarda yardımın kesintiye uğrayacağı ve cezai işlemler uygulanabileceğine ilişkin beyan bulunmaktadır. Yardımın yalnızca ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için bu şekilde bir kriter oluşturulmuştur.

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Sorgulanır?

Şartlı eğitim yardımının sorgulanma işlemleri, birden farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin başında 144 numaralı hattın aranarak başvuru sonucunun ne olduğuna dair bilgi almak yer almaktadır. Bu hat üzerinden genel sosyal yardımlara ilişkin sorgulama yapılabilmektedir.

Telefonla yapılan görüşmenin yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat gidilerek de başvuru sonucuna ilişkin bilgi almak mümkün olmaktadır. Fakat vakıf birimleri kalabalık olması nedeniyle telefon ya da internet yoluyla iletişim kurulması önerilmektedir.

İnternet üzerinden başvuru yapılması ise E-devlet sistemi üzerinden mümkün olmaktadır. T.C kimlik numarası ile giriş yapıldıktan sonra arama butonuna Şartlı eğitim yardımı yazılarak istenen sonuçlara ulaşılabilmektedir. Herhangi bir sonuç bulunamaması durumunda ise henüz incelemelerin sonuçlanmadığı anlaşılmaktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.