Kolay Haber

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Sosyal Yardımlar

Kentsel dönüşüm ve kira yardımı ile ilgili olarak nasıl başvuru yapılacağı ya da ne kadar destek sağlandığı gibi pek çok merak edilen konu başlığı bulunmaktadır. Yazımızın devamında kentsel dönüşüm kira yardımına ilişkin başvuru sahiplerine yönelik merak edilen pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm kira yardımı desteği, yeni yapılaşma süreçlerinde dönüşüme girecek olan hanelerin herhangi bir mağduriyet yaşamamalarına yönelik sağlanacak olan destekler arasında yer almaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı almak için başvuruda gereken şartların sağlanmış olması yeterli görülmektedir.

Kira yardımı olarak verilmekte olan bu destek, başvuru sahiplerinin ihtiyaçlarına göre düzenlenmekte ve yeni halini almaktadır. Yapılan son yasal düzenleme ile kira yardımının 48 aya kadar çıkarılabileceği ilan edilmiştir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şu şekilde belirlenmektedir:

  • Dönüşüme girecek olan binaların bakanlık tarafından risk durumu gerekçesiyle dönüştürüleceğinin beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Kişilerin mülk sahibi ya da kiracı olarak yıkım yapılacak dairede ikamet etmeleri gerekmektedir.
  • Dönüşüm kararının da şahıslar değil resmi kurumlar tarafından alınmış olması gerekmektedir.

Bu şartlar altında yapılan başvurular onaylanmakta ve ortalama 48 ay süreyle kişilere kira yardımı yapılabilmektedir. Kira yardımı yapılırken doğrudan kişilerin ödediği kiralar değil yapılan incelemeler sonucunda belirlenen tutarlar ödenmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardım Tutarları Nasıldır?

Kentsel dönüşüm kira yardım tutarları, şehre ya da semte göre değişebildiği gibi aynı zamanda evin büyüklüğüne göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İstanbul- İzmir- Ankara: 960 TL
  • Antalya- Adana- Konya- Bursa: 905 TL

Bu tutarların dışında iller bazında değişmekle birlikte 675 TL, 595 TL, 830 TL, 755 TL gibi farklı kira ödemeleri de yapılabilmektedir. Belirlenen tutarlar bölgedeki kira tutarları göz önünde bulundurularak ayarlanmakta bu nedenle iller bazında değişebilmektedir.

Ödemeler aylık olarak daha önceden belirtilen IBAN numaralarına yatırılmaktadır. Paranın yatırılacağı tarih ise bakanlığın belirlemesine göre beyan edilmektedir.

Elektrik yardımı nedir, nasıl alınır? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kira desteği almak isteyen kişi tarafından hazırlanmış dilekçe
  • Nüfus cüzdanının başvuru esnasında aslı yanında bulundurulmak şartıyla bir fotokopisi
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmekte olan binaya ait yıkım raporu
  • Başvuru sahibinin binada ikamet ettiğine dair bir belge (fatura vb.)
  • Kira desteğinin verileceği bir IBAN numarası

Bu evraklar ile yapılmakta olan başvurular kısa süre içerisinde sonuçlanmaktadır. E-devlet kanalı üzerinden başvurular anlık olarak takip edilebilmekte, olumlu ya da olumsuz sonuçlar belirlenmektedir.

Kira desteği verilecek olan kişilerin bizzat başvuruda bulunmaması durumunda ise vekaleten bulunan kişinin tüm evrakları eksiksiz olarak başvuru esnasında verilmesi gerekmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Başvuruları Nereye Yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımlarının başvurularının yapıldığı yer bağlı bulunan il veya ilçedeki Çevre ev Şehircilik Bakanlığı’nın müdürlük birimleridir. Bu birimlere bizzat gidilerek başvuru yapılması gerekmektedir. Vekaleten gidilmesi durumunda ise mutlaka vekalet belgesinin olması gerekmektedir.

Başvuruların müdürlüklere yapılması durumunda evrakların tam olması beklenmektedir. Eksiksiz yapılan başvurular kısa süre içerisinde sonuçlanmakta ve kira yardımı ödenekleri verilmeye başlanmaktadır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı ile birlikte benzer evraklar ile taşınma yardımı da yapılabilmektedir. Kişilerin yıkım nedeniyle evlerinden çıkma zorunluluklarına karşın aynı birimlerden taşınma bedellerine ilişkin belirli miktarlarda ödemeler yapılarak kiracıların ya da mülk sahiplerinin mağduriyetleri giderilmektedir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.