Kolay Haber

Elektrik Yardımı Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Sosyal Yardımlar

Elektrik yardımının ne olduğu, başvuru şartları ve kriterlerin ne olduğu ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği konuları yazımızda sizler için derledik. Yazımızın içeriğinde Elektrik yardımına ilişkin bilmeniz gereken hemen her türlü evrak ve başvuru bilgisine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Elektrik yardımı desteği özellikle ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ayrılan bütçe içerisinden sağlanmaktadır. Elektrik yardımı ile belirli yoksul sınıfında yer alan ailelerin ekonomilerine katkı sağlamak amaçlanmakta olup düzenli bir yardım olarak sürdürülmektedir.

Elektrik yardımı ihtiyaç sahiplerine yönelik bir destek olması nedeniyle başvuru esnasında ihtiyaç durumunun ilgili evraklarla beyan edilmesi ve resmi kanallar tarafından onaylanması gerekli görülmektedir. Aksi durumda yardım başvurusu onaylanmamaktadır.

Elektrik Yardımı Almak İçin Hangi Şartlar Gereklidir?

Elektrik yardımı almak için gerekli olan şartlar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Başvuru yapacak kişilerin il veya ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kayıtlı kişiler olmaları gerekmektedir.
  • Hane başına düşen gelir tutarının asgari ücret olarak bilinen tutarın üçte birinden az olması gerekmektedir.
  • PTT birimlerine yapılan başvurulardan yardım için olumlu sonuç alınması gerekmektedir.

Elektrik yarımı alacak kişilerin hane içerisindeki sayıları da oldukça önemlidir. Bu nedenle öncelikle incelemeler yapılmakta ve onay durumunun sonrasında yardım desteği sağlanabilmektedir.

Elektrik Yardımı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Elektrik yarımı başvurularının yapılması, doğrudan PTT şubeleri üzerinden sağlanmaktadır. Fakat öncesinde ailenin mevut gelir durumunun belirlenebilmesi için bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kayıt açtırılması gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde ailenin gelir durumuna ilişkin bir değerlendirme yapıldıktan sonra hangi gelir grubunda olduğu sisteme işleneceği için sonrasında başvuru adımları daha kolay bir biçimde yürütülebilecektir.

PTT birimlerine yapılacak başvurularda ise Elektrik yardımı için gerekli olan evrakların tamamlanması gerekmektedir. Evrakların eksik olması durumunda süreç uzayacağı için başvuru sahiplerinin evraklarını kontrol edip gitmeleri önerilmektedir.

Evraklar ile yapılan başvurulardan sonra PTT tarafından kişinin yardım alıp alamayacağına ilişkin denetimler otomatik olarak yapılmakta, eğer olumlu bir cevap alınırsa aylık olarak destek sağlanabilecektir.

Doğum yardımı nedir, nasıl alınır? Hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Elektrik Yardımı İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Elektrik yardımı için gerekli olan evraklar, şunlardır:

  • Başvuru yapmak isteyenlerin öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinden alacaları başvuru formunu ya da Vakıf onayı bir başvuru dilekçesini hazırlamaları gerekmektedir.
  • Başvuru yapacak olan kişinin kimlik aslını yanında bulundurmak şartıyla aile üyelerinin kimlik fotokopileri gereklidir.
  • Son üç aya ait ödenmesi gereken elektrik faturalarının ya da bir nüshalarının da beyan etmek üzere verilmesi gerekecektir.
  • Gelir durumuna ilişkin maaş bordrosu veya benzeri bir evrak da zorunlu olmamakla birlikte talep edilebilmektedir.

Bu evraklar başvuru esnasında bulundurulması zorunlu evraklar olarak bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda kişilerin gerçek ihtiyaç sahibi olup olmadıklarının anlaşılabilmesi için yeni belgelerin de talep edilmesi öz konusu olmaktadır.

Elektrik Yardımı Tutarı Nedir?

Elektrik yardımı tutarı, faturalara ve hane kişi sayısına bakılarak ödenmektedir. Standart bir ücret yerine ailenin ihtiyacı olan tutarlar belirlenerek şu şekilde tahsis edilmektedir:

  • 2 kişilik hanelerde 75 kWh kullanım için 53 TL
  • 3 kişilik hanelerde 100 kWh kullanım için 71 TL
  • 4 kişilik hanelerde 125 kWh kullanım için 88 TL

Bunların yanı sıra hanedeki kişi sayısının 5 ve üzeri olmasında ise 150 kWh kullanım üzerinden 106 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Elektrik yardımı olarak ödenmekte olan bu tutarlar ile içerisindeki sosyal kullanımlar göz önünde bulundurularak aylık şeklinde yapılmaktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.