Kolay Haber

Koronavirüs Aşısı Kadınlarda Adet Düzensizliğine Yol Açıyor mu?

Sağlık

İngiltere'de Covid- 19 aşısı sonrası kadınlarda regl düzensizliği ve daha ağır geçmesi gibi şikayetler konusunda kadınlara güvence verecek bir araştırmanın yapılması gerektiği dile getirildi.

İngilterede Covid-19 Aşısı Sonrası Adet Düzensizliği Şikayetleri Artması Sonrası Güven Arttırıcı Araştırmalar İçin Çağrı Yapıldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hastalığı her geçen gün farklı boyutlarda hayatıma girmeye devam ediyor. İngilterede Covid-19 aşı sonrası kadınlarda regl düzensizliği ve daha ağır geçmesi gibi şikayetler üzerine Bilim kurulunca kadınlara güvence verecek bir araştırma yapılması gerektiği dile getirirdi. 

İngilterede Covid-19 aşı sonrası kadınların regl düzensizliği şikayetlerinde bulunmaları üzerine Londra'daki Imperial College'da üreme bağışıklığı uzmanı olan Dr. Victoria Male, tıp dergisi BMJ'ye yazdığı makalede, yaşanan durumdan aşının değil vücudun buna tepkisinin sorumlu olabileceğini açıkladı. Koronavirüs aşısının doğurganlık ya da hamilelik üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı göörülüyor. 

İngilterede 30 binden Fazla Kadın Regl Rahatsızlığından Dolayı Şikayette Bulundu

İngilterede aşı sonrası regl düzensizliği ve ağrılarından dolayı 30 binin üzerinde kadının şikayette bulunduğu şikayetlerin regl düzensizliği, şiddetli ağrı, beklenmedik kanamalar üzerinde olduğu öğrenildi. Şikayet sonrası İngilterede tıbbi ilaçları ve cihazları denetleyen kurum değerlendirmenin sonucu düzenlediği raporda covid aşıları ile septomlar arası ilişki kurulamadığını açıkladı. Konuyla ilgili bilim kurulu yaptığı açıklamada regl düzensizliğinin yaygın olduğu gibi çok farklı sebeplerinin olabileceğini ifade ederek bu konuyla ilgili kadın sayısının çok az olduğu açıklandı. 

Güvenilir Ve Açık Bilgi Verilmeli

Konuyla ilgili üreme bağışıklığı uzmanı olan Male yaptığı açıklamada '' Male, düzenleri konusunda hassas olan kadınlara, açık ve güvenilir bilgi verilmesinin önemli olduğunun da altını çiziyor. Bilim insanları, regl düzeninin aşı ile nasıl etkilendiğini henüz bilmiyor. Bunun sebebinin bağışıklık sisteminin aşı ile harekete geçmesi olabileceği gibi, rahim çevresindeki bağışıklık hücrelerinin de durumla ilişkili olabileceği düşünülüyor. Ancak bilim insanları, aşının hamilelik üzerinde bir etkisi olmayacağı üzerinde anlaşıyor. Yapılan testler, doğal ya da tedavi yoluyla hamile kalma şansı üzerinde aşının rol oynamadığını ortaya koydu. Aynı şekilde, erkekler üzerinde yapılan araştırmalarda da sperm kalitesi üzerinde bir etkiye rastlanmadı. Uzmanlar, yaşanan regl şikayetlerinin genel olarak bir ya da iki ayda düzeldiğini gözlemlediklerini söylüyor. Açıklamalarında bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.