Kolay Haber

Yerel Mahkeme AYM'nin Kararına Uymayacak Mı?

Gündem

Anayasa Mahkemesi'nin Enes Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararına yerel mahkemeden red geldi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uymadı. Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesini tanımaması çeşitli polemiklerin doğmasına sebep oldu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Enes Berberoğlu davasında yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

Yerel Mahkeme Neden Karara Uymadı?

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı vermesinin ardından, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılamaya yer olmadığı kararını verdi. Anayasa Mahkemesini çiğneyen bu karar ile yerel mahkeme Enis Berberoğlu'nun 10 yıl 5 aylık hapis cezasının değişmemesi için direndi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymayan yerel mahkeme verdiği kararla ilgili yaptığı açıklamada mahkemesini yerindelik denetimi yapamayacağını belirtti. Davanın yeniden yargıya alınmasının yerindelik denetimi kapsamında olduğunu belirten mahkeme bu sebeple reddedildiğini açıkladı. Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararının tespitinden sonra asla yerindelik denetimi yapamayacağını belirten mahkeme bu çerçevede Enis Berberoğlu davasının yeniden yargıya alınmasını reddettiğini belirtti.

Yerel mahkeme daha önce davanın temyiz aşamasına gittiğini ve bu süreçte davanın ya da infazın durdurulması ile ilgili konuların değerlendirildiğini de belirterek temyiz aşamasında bu taleplerin reddedilmesini de yeniden yargılamaya gerek olmadığının kanıtı olarak sunmuştur.

Yerel mahkemenin yeniden yargılamaya red kararı vermesi avukatlar ve siyasiler arasında tartışma yarattı.

Yerel Mahkemenin Kararı Tartışma Yarattı

Anayasa Mahkemesi'nin kararını yerinde bulmayan ve reddeden yerel mahkeme ile ilgili Avukat Hüseyin Ersöz konuştu. Hüseyin Ersöz yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda yeniden yargılama yapmakla yükümlü olduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararındaki ihlallerin ortadan kaldırılmasından sorumlu olduğunu belirtti. Yerel mahkemenin bunun dışında sergileyeceği tavırların Anayasa ihlaline girdiğini belirten Avukat Hüseyin Ersöz yerel mahkemenin suç işlediğini belirtti.

Yerel mahkemenin AYM'nin kararını çiğnemesi ile ilgili bir yorumda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlı konu ile ilgili "Üst mahkemenin verdiği karara alt mahkeme uymayacağım diyorsa bir sorun var. Orada bir çürüme var. Bu çürümeye müdahale etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.