Kolay Haber

Oruç Reis'in Yeniden Akdeniz'e Açılması İle Gerginlik Yükseldi

Gündem

Doğu Akdeniz'deki gerginlik yeniden artmaya başladı. Yaz ayında Türkiye ve Yunanistan arasında yükselen Doğu Akdeniz gerginliği Oruç Reis'in yeniden Akdeniz sularına çıkması ile doruk noktasına ulaştı. Oruç Reis'in Akdeniz'e çıkması ile Yunanistan panikledi. Avrupa Birliği'nden yardım isteyen Yunanistan'ın gerginliği basında geniş yer buldu.

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz gerginliği gazetelere manşet olmaya devam ediyor.

Yunanistan'ın Paniği Basına Yansıdı

Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in yaklaşık 1 ay kadar önce bakım işleri için Antalya Limanı'na demirlenmesi ile rahatlayan Yunanistan, NAVTEX'in yeniden sulara açılması üzerine panik yaşadı. 2016 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerinin yapılacağı belirtilmiş ancak sonrasında görüşmeler iptal oluştu. Bu süreçten sonra eylül ayının başında Oruç Reis'in Antalya Limanı'nde demir alması ile istikşafi görülşmelerinin yeniden başlatılacağı açıklanmıştı. Bununla beraber geçtiğimiz günlerde Oruç Reis'in Akdeniz'e açılması ile söz konusu görüşmelerden bahseden Yunan basınının gündemi değişti. Yunanistan'ın rahatlığının sona erdiğini yazan gazeteler Doğu Akdeniz gerginliğinde son gelinen noktayı gösterdi.

Yunan basını Oruç Reis ile ilgili olarak Yunanistan'ın yetki alanındaki Meis yakınlarına geldiğini bildirdi. Oruç Reis'in Yunanistan sınırlarındaki Meis'in yaklaşık 35 deniz mili uzaklığında olduğunu bildiren haberlerden sonra Yunanistan Dışişleri Bakanlığı NAVTEX'in yasadışı olduğu açıklamasını yaptı.

Oruç Reis'in Akdeniz'e dönmesi ile Yunanistan Avrupa Birliği'nden yardım istedi.

AB ve ABD Yunanistan'ı Destekliyor

Doğu Akdeniz konusunda Avrupa Birliği gibi ABD'de de Yunanistan'ı destekliyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki Suda Üssünü ziyaret etmişti. Pompeo bu ziyerette Suda Üssü'nün deniz operasyonlarının merkezi olacağını belirtirken, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz bölgesinin istikrarını sağlayacak ülke olduğunun da altını çizdi. Pompeo Washington ile Atina arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu ve işbirliğinin artacağını da açıkladı. ABD açık bir şekilde Yunanistan'ı desteklese de Türkiye Doğu Akdeniz konusunda geri adım atmayacağını bildirdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.