Kolay Haber

Duha Namazı Nasıl Kılınır

Gündem

Ramazan bayramına çok az bir zaman kala Müslümanlar, camilerin kapalı olması sebebiyle alternatif yollar arayışına girdi. Kışlık namazı olarak da bilinen Duha namazını araştırmaya başladı.

Ramazan Bayramı’nda namaz kılmak isteyen vatandaşlar, camilerin kapalı olması sebebiyle Duha namazının nasıl kılınacağını araştırmaya başladı. Gelen tavsiyeler üzerine duha namazı kılmak isteyen Müslümanlar, akıl karışıklığı yaratan pek çok soru işaretini araştırmaya başladı.

Koronavirüsüne karşı alınan önlemler kapsamında camilerin kapalı olması ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayram namazında vatandaşların camilerde toplanamayacağı vurgulandı. Ardından bayram namazı yerine duha namazı kılmak isteyenler, detayları öğrenmek istedi. 

Duha Namazı Nedir?
Duha namazı aynı zamanda kışlık namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. Niteki bir hadîs-i Şerîfte: “Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.” Buyurulur. (Müslim, Misâfirîn, 143)Duhâ (kuşluk) namazı dediğimiz nafile namaz bu andan itibaren kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar devam eder. iki veya dört veya sekiz veya on iki rek‘at kılınabilirse de, en faziletlisi sekiz rek‘at kılmaktır.

Duha Namazı Nasıl Kılınır?
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

2 Rekatlık Duhâ Namazı

1. Rekat 
-“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet ederiz
-“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
-Sübhaneke’yi okuruz
-Euzü-besmele çekeriz
-Fatiha Suresini okuruz
-Kur’an’dan bir sure okuruz
-Rüku’ya gideriz
-Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

2. Rekat 
-Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
-Besmele çekeriz
-Fatiha Suresini okuruz
-Kur’an’dan bir sure okuruz
-Rüku’ya gideriz
-Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
-Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
-“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.