Kolay Haber

Civa Kirliliği Dünyanın En Derin Çukuru olan Marianna'ya Ulaştı, acaba kirlilik insan kaynaklı mı?

Gündem

Haberkolay.net - Denizdeki kirlilik yeni bir şey değildir, ancak bilim adamları insanın karadaki faaliyetlerinin denizlere ne ölçüde zarar gördüğünü henüz anlamamıştır.
En Derin Mariana Çukurunda civa Tespit Edildi
Newsweek tarafından hazırlanan bir raporda  , bir araştırmacı ekibi dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru'nun altında civa kirliliği tespit etti.
Uzmanlara göre, tespit ettikleri madde, cıvaların toksik formu olan ve 36.000 feet'e kadar derinliğe ulaşan kabuklu hayvanlar ve hendeklerde yaşayan balıklar da dahil olmak üzere belirli hayvanlarda kolayca birikebilen metil civa olarak bilinir.
Uzmanlar, cıvaların volkanik püskürmeler gibi doğa olayları tarafından salınabileceğini söylese de, hendekte tespit ettikleri cıvaların çoğu metal madenciliği ve üretimi gibi insan faaliyetlerinden kaynaklandı.


Örnek Toplama

Michigan Üniversitesi'nden Joel Blum tarafından yürütülen bir araştırmada, ekip, Filipinler ve Yeni Zelanda'daki Kermadec çukurunun yakınında bulunan yaklaşık 23.000 ila 33.000 feet derinliklerden Mariana Çukuru'ndaki balıklar ve kabuklulardan örnekler aldı.
Maddenin kimyasal imzası ile topladıkları örneklerde, atmosferden geldiğini ve yağmurdan suya karıştığını gösteren cıva tespit ettiler.
Blum, örneklerde buldukları cıvaların bir kısmının doğal olarak meydana gelebileceğini söyledi, ancak araştırmacılar bunun büyük olasılıkla insan faaliyetlerinden geldiğine inanıyorlar.
Ayrıca, araştırmacı insanlardan gelen cıva emisyonunun doğal emisyonu üç kat aştığını söyledi.
Blum, "Kilit bulgu, insanlar tarafından serbest bırakılan ve atmosferden okyanusların yüzeyine bırakılan cıvaların, okyanusun en uzak ve en derin ortamlarına taşınmasıdır." Dedi.
Science Alert'e göre  , sahadaki uzmanlar, bir makine öğrenme algoritması yardımıyla hata bölgesinin 3D modelini oluşturarak gizemin cevabını ortaya çıkarabildi.


Çalışmalarına dayanarak, bazı sıvının suçlu, muhtemelen sıvı formda veya sudaki karbondioksit olabileceğini, muhtemelen yeraltı kayasının bir bariyerini ihlal ettiğini ve fay hattı boyunca basınç dengesini ve sürtünmeyi değiştirdiğini keşfettiler.
Bu, bölgede bir dizi küçük titremeye yol açabilirdi.
Büyük bir olayın ardından ufak titremeler izlenen önemli bir depremden farklı olarak, bir deprem sürüsünün önemli bir olayı yoktur.
Bilindiği gibi Cahuilla sürüsü, Mt. Güney Kaliforniya'da San Jacinto.
Ross, "Arızaları iki boyut açısından daha çok düşünürdük: yeryüzüne uzanan dev çatlaklar gibi." "Öğrendiğimiz şey, deprem sürülerinin neden oluştuğuna dair net bir resim elde etmek için üç boyutlu arızayı gerçekten anlamanız gerektiğidir."

Kaynak: https://www.sciencecodex.com/human-derived-mercury-shown-pollute-worlds-deepest-ocean-trenches-650198

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.