Kolay Haber

Çalışma 50 Milyon Yılda Görülmeyen Seviyeye Ulaşmak İçin Küresel Sıcaklıklar Uyarıyor

Gündem

Yeni bir çalışma, sera emisyonları önemli ölçüde azaltılmazsa küresel sıcaklıkların 50 milyon yıl içinde görülmeyen seviyelere ulaşacağı konusunda uyarıda bulundu.

Haberkolay.net - ABD'li ve Alman uzmanlar tarafından yapılan çalışma, Dünya'nın iklim tarihini dinozorlar dönemine kadar yeniden inşa etmek için deniz tabanından açılan çekirdeklerdeki minik fosilleri analiz etti.

Uzmanlar, Dünya'nın iklimini son 66 milyon yıldan dört kategoriye ayırdı: sera, ısınma evi, soğutma evi ve buz evi. Her kategori, belirli sera gazı konsantrasyonları ve Dünya'nın kutuplarında depolanmış bulunan buzun boyutu ile karakterize edilir.

Dünya'nın son üç milyon yıldır bir 'buz evi' durumunda olduğu söyleniyor, ancak insanın şu anki eylemleri iklimi bir 'sıcak ev' veya 'sera' durumuna itiyor.

'Warmhouse' koşulları en son 34 milyon yıl önce görülmüştü ve şimdi yüzyılın sonunda yeniden ona ulaşacağımızdan endişeler var. Önceki 'sıcak hava durumu' döneminde, kutup buzulları yoktu ve küresel sıcaklıklar bugün olduğundan 9 - 14 santigrat derece daha yüksekti.

California Üniversitesi'nden Çalışma yazarlarından Profesör James Zachos, Santa Cruz dedi :

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin "her zamanki gibi iş" [emisyonlar] senaryosundaki 2300 yılı için tahminleri, potansiyel olarak küresel sıcaklığı gezegenin 50 milyon yıldır görmediği bir düzeye getirecek.

Profesör Zachos ve meslektaşları, yaptıkları çalışmada CENOGRID adlı bir 'iklim referans eğrisi' oluşturdular; bu, geçmişte küresel sıcaklık değişikliklerini şu anda haritalandırıyor ve emisyon seviyelerine dayalı olarak gelecek için çeşitli tahminler içeriyor.

Buzul iklim değişikliği eriyor!

CENOGRID, Zachos ve co kullanarak. Dünya'nın iklim değişkenliğinin, Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngesindeki değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıktığını buldu.

"Buzul-buzullararası döngülerinin Dünya'nın yörüngesindeki değişikliklerle hızlandığını, bu da Dünya'nın yüzeyine ulaşan güneş enerjisi miktarını değiştirdiğini uzun zamandır biliyoruz ve astronomlar bu yörünge değişimlerini zamanda geriye doğru hesaplıyorlar."

Science'ta 10 Eylül Perşembe günü yayınlanan yeni bulgular, dünyanın dört bir yanından çok sayıda araştırmacının onlarca yıllık çalışmalarının sonucudur. 

Profesör Zachos şunları söyledi:

Geçmiş iklimleri yeniden inşa ederken, uzun vadeli kaba değişiklikleri oldukça iyi görebiliyorduk. Yörünge varyasyonlarından dolayı daha ince ölçekli ritmik değişkenlik olması gerektiğini de biliyorduk, ancak uzun bir süre bu sinyali elde etmenin imkansız olduğu düşünülüyordu.

Artık doğal iklim değişkenliğini yakalamayı başardığımıza göre, öngörülen antropojenik ısınmanın bundan çok daha büyük olacağını görebiliriz.

Kaygılara ek olarak Zachos, bir iklim geçiş dönemine yaklaşıldığında Dünya'nın ikliminin 'istikrarsız' hale gelebileceğini söyledi.

Niamh Shackleton, UNILAD'da küçük bir kişi ve gazetecidir. Salford Üniversitesi'nde Multimedya Gazeteciliği okuduktan sonra, Manchester'ın (muhtemelen) dünyanın en iyi yerlerinden biri olduğuna ve bu nedenle kuzeye geri döndüğüne karar vermeden önce, Caters Haber Ajansı'nda bir yıl boyunca Birmingham'da bir yazı yazarı olarak çalıştı. Aynı zamanda UNILAD'ın resmi olmayan çılgın hayvan kadınıdır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.