Kolay Haber

Azerbaycan, Ermenistanın Saldırılarına Sert Cevap Veriyor

Gündem

Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan ve Azerbaycan güçleri arasında çatışmalar başladı ve en az bir Azerbaycan helikopteri düşürüldü.


Ermenistan, Azerbaycan'ın hava ve topçu saldırısı başlattığını söyledi. Daha sonra sıkıyönetim ve tam askeri seferberlik ilan etti.
Azerbaycan, tüm cephe boyunca bombardımana yanıt verdiğini söyledi. Her iki taraf da sivil ölümlerini bildirdi.
Uzun süredir devam eden çatışma son aylarda yeniden alevlendi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı acil ateşkes çağrısı yaptı ve durumu istikrara kavuşturmak için görüşmeler yaptı.
1991'deki çöküşünden önce hem Ermenistan hem de Azerbaycan Sovyetler Birliği'nin parçasıydı.
Kırk yıldır Azerbaycan'ın bir parçası olarak uluslararası alanda tanınan ancak etnik Ermeniler tarafından kontrol edilen Dağlık Karabağ konusunda çözülmemiş bir ihtilaf içinde sıkışıp kaldılar.
Temmuz ayında sınır çatışmaları en az 16 kişiyi öldürdü ve Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de tam bir seferberlik ve bölgenin yeniden ele geçirilmesi için yıllardır en büyük halk gösterisine neden oldu.


İki taraf ne diyor?


Ermenistan Savunma Bakanlığı, bölgesel başkent Stepanakert de dahil olmak üzere sivil yerleşim yerlerine yönelik bir saldırının yerel saatle 08: 10'da (GMT 04:10) başladığını söyledi.
İki helikopter ve üç dronu düşürdüğünü ve üç tankı imha ettiğini söyledi.
Açıklamada, "Cevabımız orantılı olacak ve Azerbaycan'ın askeri-siyasi liderliği durumun tüm sorumluluğunu taşıyor" denildi.

Bu arada Azerbaycan, "Ermenistan silahlı kuvvetlerinin savaş faaliyetlerini bastırmak ve sivil halkın güvenliğini sağlamak için birliklerimizin tüm cephe boyunca karşı saldırı operasyonu" ilan etti.
Savunma bakanlığı, çok sayıda köyün yoğun bombardımanının sivillerin öldürülmesine veya yaralanmasına ve altyapının ciddi şekilde zarar görmesine yol açtığını söyledi.
Bir helikopterin kaybolduğunu ancak mürettebatın hayatta kaldığını ve 12 Ermeni hava savunma sisteminin imha edildiğini ekledi. Ermenistan tarafından bildirilen diğer kayıpları yalanladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.