Kolay Haber

Tarih Kokan Gelibolu’da Gezilebilecek En İyi 6 Yer

Gezi-Seyahat

Çanakkale’nin bir ilçesi olan ve onlarca savaşa şahitlik yapan tarihi yarımada Gelibolu’daki en güzel yerleri sizin için seçtik. Gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken, Çanakkale Savaşı’nın atmosferini görmenizi sağlayacak ve mavinin yeşille buluştuğu en iyi lokasyonları seçtik.

Çanakkale’nin geçilmez olduğuna şahitlik eden Gelibolu gezilecek yerler açısından da son derece zengin bir yarımadadır. Gelibolu’da gezerken ayak bastığınız her yerde farklı bir hikayenin yer aldığını fark edeceksiniz…

1. Gelibolu Kalesi

Tarihi tam olarak bilinmeyen Gelibolu Kalesi, Gelibolu’nun tam da merkezinde bulunmaktadır. Yunanlılar tarafından yapıldığı iddia edilen kale, hem Bizans tarafından hem de daha sonra Osmanlı tarafından restore edilmiştir. Kalenin günümüze kadar gelebilmesini sağlayan şey de zaten bu restorasyon çalışmaları olmuştur.

Osmanlı Döneminin sonlarına kadar kale içerisinde tek katlı evler, konaklar, camiler, su sarnıçları ve hünkar hazinesi bulunurken şuan için ancak bir burcu ayakta kalmayı başarmıştır. Tarihe şahitlik eden kale yaşlanmış ola da hala yıkılmadan ayakta durabilmektedir.

2. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Ecebat’ı da kapsayan Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakası tarafında Saros Körfezi ve Çanakkale Boğazı arasında yer almaktadır. Adanın güney kesimlerinde Çanakkale Savaşının tüm sıcaklığına en iyi şekilde şahit olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bulunmaktadır. 33.000 hektarlık araziye kurulu olan park bakanlık kararıyla Milli Park olarak ilan edilmiştir. Bu park üzerinde 60.000’in üzerinde Türk askerinin ve 250.000’den fazla İngiliz, Yeni Zelanda, Avustralya ve Fransız askerinin mezarı bulunmaktadır.

3. Namazgah

Fener Meyda’nın önemli yapıtlarından bir tanesi olan Namazgah’da Gelibolu gezilecek yerler listenizde olması gereken önemli bir lokasyondur. Boğazdan bakıldığında göze çarpan “Gelibolu” yazısı bu Namazgah’ın arka kısımında yer almaktadır. Azaplar Namazgahı olarak da bilinen Gelibolu Namazgah’ı, Gelibolu Beyi Beşeoğlu İskender Bey tarafından denizciler sefere giderken namazlarını kılabilsinler diye inşa ettirilmiştir. Burada bulunan namazgah, Osmanlı döneminde yapılan en büyük namazgah olma özelliğini taşımaktadır.

Söke'ye giderseniz mutlaka uğramanız gereken 8 lokasyon ayrıntılarına da bakabilirsiniz.

4. Gelibolu Savaş Müzesi

Haftanın 6 günü 09.30 ve 19.00 saatleri arasında hizmet veren Gelibolu Savaş Müzesi 2017 yılında açılmıştır. Çanakkale Zaferi’ni ve o dönemki askerimizin durumunu gösteren nitelikte olan müze Gelibolu gezinizde mutlaka uğramanız gereken noktalardandır. Savaşın izlerini en iyi şekilde yansıtmaya çalışan müzede apoletler, bardaklar, mektuplar, savaş aletleri, şişeler, silahlar ve bombalar sergilenmektedir. Bununla birlikte Müze içerisinde 2. Dünya Savaşı, Kore, Kıbrıs ve Irak Savaşı’ndan kesitler de sunulmaktadır.

5. Hamzakoy Plajı

Gelibolu ilçe merkezinde bulunan Hamzakoy Plajı 400 metre uzunluğundadır ve ince kumlu bir plajdır. Sığ deniziyle dikkat çeken plaj, Gelibolu’nun en iyi plajlarından bir tanesidir. Çanakkale Boğazı’na ve Marmara Denizi’ne açılan bir konumda bulunmaktadır. Ücretsiz bir plaj olan Hamzakoy Plajı, ince kumlu ve mükemmel manzaraya sahip bir plajdır. Gelibolu gezinizde sıcak havadan sonra denize girip rahatlayabilmeniz için mutlaka rotanıza eklemenizi öneririz.

6. Piri Reis Müzesi ve Galerisi

Ünlü kaptan Piri Reis’in izlerini taşıyan müze Çanakkale ilçe merkezine 5-6 km uzaklıkta bulunmaktadır. 2014 yılında açılan müzi Kültür ve Truzim Bakanlığı’nca inşa ettirilmiş ve ardından Çanakkale Valiliği’ne devredilmiştir. Müzede 500 yıl öncesinde Piri Reis’in yaptığı haritalar sergilenmektedir.

Piri Reis Müzesi’nde ayrıca Piri Reis’in çizdiği Çanakkale ve Dünya haritası, o döneme ait bayraklar sergilenmektedir. Çizdiği haritayı dokunmatik ekran üzerinde incelemenize olanak tanıyan müze, Gelibolu gezilecek yerler listenizde olması gereken önemli bir noktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.