Kolay Haber

Pastırmada Akıl Almaz Artış

Ekonomi

Kayseri'nin yöresel lezzetleri arasında olan pastırmanın kilosunda Ramazan ayına günler kala artış yapılması pek çok kişiyi isyan ettirdi. Bir dilimi 3 TL olan pastırma son zamanların en değerlisi olarak görüldü.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte alış veriş yapmaya hazırlanan vatandaşlar, fahiş fiyatlara tepki gösterdi. 11 ayın sultanı Ramazan’a çok az zaman kala, kalabalık sofralarda iftar yapmak isteyenler için kötü haber geldi. Marketlerde ve pazarlarda gıda ürünlerine fırsattan istifade zam yapan kuruluşlara vatandaşlar ateş püskürdü.

Kayseri’de de pastırma, sucuk, mantı gibi pek çok yöreye has ürünlerde Ramazan ayında zam yapılacağı öğrenildi. Özellikle pastırma severleri isyan ettiren zam, günün en çok konuşulanları arasında yer aldı. Mübarek ayın en değerlisi olan pastırmanın diliminin 1,5 TL olduğu kaydedildi. 

Daha önce pastırma ve sucuklara yapılan zamları ürünlere yansıtmayan esnaf, zor zamanlar geçirdiğini dile getirdi. Çarşıda pastırma satışı yapan esnaftan alınan bilgiye göre, kilo fiyatı 145 TL’den 170 TL’ye yükseldiği öğrenildi. Ayrıca, büyükbaş hayvanın sırt kısmından oluşan antrikot pastırmanın 0,18 gram diliminin de 3 TL olduğuna dikkat çekildi.

3 ila 3,5 Arasında Değişiyor
Kayseri'de antrikot, bonfile, sırt, kapak, şekerpare, dilme ve omuz gibi büyükbaş bölümlerinden oluşan pastırma, çok sayıda işlemden geçirilmesinin ardından satışa sunulduğu da belirtildi. Pastırma etinin özelliğine göre 110 ila 170 TL arasında fiyatlarının değiştiği ve en çok tercih edilenin ise hayvanın sırt kısmından üretilen olduğuna dikkat çekildi. Bu bölümden oluşan pastırmanın yağsız ve yumuşak olduğu için tercih edildiği de belirtildi. Pastırma fiyatlarına yüzde 20 oranında bir artışımız olduğu ve bir dilim pastırmanın 3 ile 3,5 TL arasında değiştiği kaydedildi. 

Pastırma Satışında Yüzde 95 Düşüş
Korona virüs sebebiyle ticaretin durduğunu dile getiren esnaf, sucuk ve pastırma satışlarının yüzde 95 oranında düştüğünü söyledi. En çok satışın olduğu Ramazan ayının kapıya dayanmasına rağmen geçen seneye göre durumun pek iyi olmasığı dile getirildi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.