Kolay Haber

Ekonomik Dalgalanma Mevduat Hesaplarını Uçurdu

Ekonomi

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanma mevduat hesaplarında kendini gösterdi. Pandeminin de etkisiyle yaşanan kriz sonucu mevduat hesapları ciddi oranda yükseldi. Dolar ve Euro sürekli artıştayken, mevduat hesapları da tarihteki zirvesine ulaştı. Vatandaşların güvence olarak gördükleri mevduat hesapları hiç olmadığı kadar arttı.

Bankalardaki toplam mevduat oranının % 58.4'ü gerçek kişilere ait.

Döviz Hesaplarının Ne Kadarı Gerçek Kişilere Ait?

Türkiye de pandemi süreci ile birlikte derinleşen ekonomik durgunluk mevduat hesaplarındaki artışla beraber kendini yine gösterdi. Ekonomik olarak çok sıkıntılı olan bu süreçte vatandaşlar kendilerini mevduat hesapları ile güvence altına almaya çalışıyor. Dolar, euro, sterlin ve altının değerinin artması ile birlikte mevduat hesapları zirveye ulaştı. Mevduat hesaplarındaki gerçek kişi oanı ise şaşkınlık yarattı.

6 ekimden itibariyle yapılan haberde Türkiye'deki mevduat hesaplarında toplam 3 trilyon 450 milyar TL olduğu belirlendi. Bu mikterın ise % 60'lık kısmı gerçek kişilere ait. Gerçek kişilere ait olan 2 trilyon 70 milyar TL'nin % 58.4'lük kısmı hesaplarda döviz cinsinden tutuluyor. Mevduat hesaplarındaki toplam yabancı para miktarı 1 trilyon 209 milyar TL.
Bankalardaki toplam mevduat hesabı miktarı döviz cinsinden 445.8 milyar dolar. Bu miktarın 202.7 milyar dolar karşılığı TL cinsinden ve 243 milyar dolar karşılığı ise yabancı para olarak bulunuyor. Bankalardaki 445.8 milyar dolar mevduatın 267.5'lik miktarı ise gerçek kişilere ait.

Mevduat hesaplarının zirveye çıktığı bu dönemde döviz ise artmaya devam ediyor.

Döviz Artmaya Devam Ediyor Mu?

Vatandaşların mevduat hesaplarına yoğunlaşmasının sebebi olan Dolar, Euro, Sterlin ve altın ise artmaya devam ediyor. Türk Lirasının sürekli değer kaybetmesi ile mevduat hesaplarındaki miktar ise günden güne yükseliyor.

Piyasalarda yükselişte olan Dolar 7.89'dan, Euro 9.31'den ve Sterlin de 10.30'dan satılıyor. En düşük 7.8501 ve en yüksek 7.9136 olan Dolar yükselişine devam ediyor. Dolar 0.4 artışla işlem görüyor. Euro ise 0.1 azalışla işlem görürken altında da hareketlenme devam ediyor. Zaman zaman ufak artışlar yaşayan altın ise git gide yükselerek işlem görmeye devam ediyor. Çeyrek altının fiyatı 800 lira iken Cumhuriyet Altını 3.267 liradan satılıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.