Kolay Haber

Kurban Keserken Hangi Dua Okunur?

Dualar

Kurban keserken hangi dua okunur, nasıl okunmalıdır? Kurban keserken neler yapılır, şükür namazı nasıl ve ne zaman kılınır? Ayrıntılara yazımızdan bakabilirsiniz.

Kurban kesme duası şu şekildedir:

“Allahümme minke ve leke salatî nusukî ve mahyâye ve mematî lillahi Rabbil-Alemine lâ şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine`l-müslimîn.”

Diğer her duada olduğu gibi bu dua öncesinde de besmele çekmek gerekir. İslami usullere göre kesilen kurbanda mutlaka dua edilmelidir. Bu sayede kurban ibadeti tam manasıyla yerine getirilmiş olur.

Kurban keserken okunan dua bu kesim işlemini gerçekleştirecek kişiler tarafından okunabilir. Başka bir kişi de bu sorumluluğu üstlenebilir. Çeşitli kurallara riayet edilerek gerçekleştirilen kesim tüm İslam ülkelerinde her sene tekrar edilmektedir. Yüzlerce yıllık bir gelenek olan kurban çeşitli nedenlerden dolayı hala uygulanmaktadır.

Kurban Nasıl Kesilir?

Kurban kesme işlemi için yapılması gereken ilk şey malzemeleri hazırlamaktır. Hayvanın ayaklarını bağlayacak olan ipler sağlam olmalıdır. Bıçakların keskinliği mutlaka kontrol edilmelidir. Kurban etme işlemi sırasında hayvanların eziyet çekmemesi şarttır.

Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmalıdır. Diğer ayakları sağlam bir şekilde birbirine bağlanır. Bağlı olan ayaklar ve hayvanın yüzü kıbleye bakacak şekilde hayvan yere yatırılır. Tekbir ve tehlil getirilir. Sonrasında “Bismillahi Allahu ekber.” denilir ve hayvanın boynu kesilir. Buradaki amaç hayvanın şahdamarını, soluk ve yemek borusunu kesmektir.

Evin huzuru için hangi dua okunmalıdır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Kurbanı Kim Kesmelidir?

Kurbanı kesecek olan kişi kurbanın sahibidir. Ancak buradaki esas nokta bu kişinin kurban kesecek becerilere sahip olup olmadığı gerçeğidir. Ülkemizde her sene pek çok kişi kurban keserken kendini yaralar. Bazı kişilerse hayvanlara zulmetmektedir. Bu nedenle bu işin profesyonellere bırakılması tavsiye edilir.

Kurbanı kesmesi gereken kişi İslam inancına göre mutlaka müslüman olmalıdır. Kesen kişi, kurban sahibi ya da kurbanın adandığı kişinin adına bu işlemi gerçekleştirebilir. Bu sayede ibadet layığıyla yerine getirilmiş olur. Kurban keserken okunan dua kurban sahibi tarafından okunabilir. Aynı şey kurbanın adandığı kişi için de geçerlidir.

Adak Kesilirken Hangi Dua Okunur?

Adak kesilirken okunacak dua adı altında özel bir dua yoktur. Normal şartlarda kesilen kurbanda izlenen adımlar aynen takip edilebilir. Üstte bahsi geçen kurallara uyulduğu sürece herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Adağı adamış kişiler duydukları minneti dillendirebilirler.

Tavuk Keserken Okunacak Dua Hangisidir?

Tavuk keserken okunması gereken dua olarak isimlendirilen herhangi bir dua yoktur. Aynı şey horoz da dahil diğer hayvanlar için de geçerlidir. Kümes hayvanlarını kesmeden evvel söylenmesi gereken yagane şey “Bismillahi Allahu ekber.” cümlesidir.

Hayvan Keserken Neden Besmele Çekilmez?

Hayvan keserken Bismillahirrahmanırrahim demek dinen caizdir. Kurbanlık hayvanlar da dahil bir hayvanı kesmeden evvel besmele çekilmeyeceği bilgisi yanlıştır. Ancak bu konuda bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

Besmele çekmek her ne denli yanlış olmasa da işin daha doğru hali hayvanın tekbir getirilerek kesilmesidir. Buradaki temel nokta tekbir veya besmele çekildikten sonra hayvanın hemen kesilmesidir. Herhangi bir bekleme süresi geçmemelidir. Tekbir ya da besmele yarıda bırakılmamalıdır.

Kurban Bayramı’nın telaşından dolayı bazı kişiler besmeleyi unutabilir. Burada dini açıdan bir sakınca yoktur. İçten bir şekilde unutulmuş olan tekbir ya da besmele hayvanın etini haram kılmaz. Kesimi yapan kişiler mümkün mertebe dikkatli olmalıdır.

Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır?

Şükür namazının kılındığı vakitler arasında kurban kesme ibadeti de yer alır. Kesim işlemi bittikten sonra kişiler abdest alarak bu namazı kılarlar. Herhangi bir zorunluluğu yoktur. Kısa bir namaz olarak bilinir. Namaza niyet ederken “şükür namazı” ibaresi cümle içinde geçirilir. Kurban keserken okunan dua ve şükür namazı sayesinde ibadet tam manasıyla sonlandırılabilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.