Kolay Haber

Gelin Kuşağı Bağlanırken Hangi Dua Okunur?

Dualar

Gelin kuşağı bağlanırken okunan dua aslında özel bir dua değildir. Kuşak bağlanırken besmele çekilebilir ya da salavat okunabilir. Bağlama işlemi sırasında çift hakkında iyi dileklerde bulunmak yeterlidir. İşlem gerçekleştirilirken herhangi bir dua okumaya gerek yoktur. İşte detaylar...

Gelin kuşağı duası için tercih edilebilecek iyi dilekler arasında mutluluk ve bereket başı çekmektedir. Kuşağı bağlayan kişi çifin hanesi için bolluk ve bereket temenni edebilir. Benzer şekilde çiftin iyi iletişim kurmasını, birbirlerini sevmesini, birbirlerine saygı duymasını dilemek de mümkündür.

Gelin Kuşağı Neden Kırmızıdır?

Gelin kuşağının kırmızı olma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu konuyla alakalı çeşitli spekülasyonlar vardır. Toplum arasında bu spekülasyonlar oldukça yaygındır.

Kırmızı kuşak bazı bölgelerde gayret kuşağı olarak da anılır. Bu renkte bir kuşağın kudreti ve gayreti temsil ettiği düşünülebilir. Gelinlik giymiş kadınlara bağlanan kırmızı kuşak aslında gelinlere verilen bir öğüttür. Hane içerisinde kadının gayretli ve güçlü olması o kişiye salık verilir.

Bu kuşağın taşıdığı anlam hakkında ortaya atılan diğer bir düşünceyse bekaretle alakalıdır. Namus kavramının bekaretle özdeşleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bu anlayışa göre bir kadının namusundan sorumlu olan baba ya da erkek kardeş, bu sorumluluğu artık damada aktarmaktadır.

Yeni Evlenenler İçin Hangi Dua Okunur?

Yeni evlilere okunacak dua şu şekildedir:

“Bâreka’llâhü leke ve bâreke aleyke ve ceme‘a beynekümâ fî hayr.”

Kişiler arası iletişimin sağlıklı olmasını temenni eden bu dua eşlerin iyi geçinmesine vesile olabilir. Bu duanın herhangi bir vakti ya da yeri yoktur. Gelin kuşağı bağlamakla sorumlu olan kişiler bu duayı okuyabilirler.

Aşure yaparken hangi dua okunur? Hakkında merak edilenlere de bakabilirsiniz.

Gelin Kuşağı Nasıl Bağlanır?

Gelin kuşağı bağlama işlemi gelinin babası ya da erkek kardeşi tarafından yapılır. Bazı bölgelerde kuşağın üç kere bağlanması gerekir. Kuşak bir kere bağlanır ve çözülür. Ardından bu işlem tekrarlanır. İkinci kez çözülen kuşak son kere bağlandıktan sonra tüm işlem tamamlanmış olur.

Gelin kuşağı duası bu bağlama işlemleri sırasında okunabilir. Geleneklere göre bu kuşağın bağlanıp çözülmesi yeni evli çiftin huzurlu bir yaşam sürmesine yol açar. Günümüzde pek çok kişi bu gelenekleri uygulamaya devam etmektedir.

Mavi Gelin Kuşağı Ne Anlama Gelir?

Mavi gelin kuşağının anlamı bir çiftin ikinci defa evleniyor olmasıdır. Bir kere ayrılmayı seçen çiftler tekrar evlilik kararı aldıklarında bu kuşak kullanılabilir. Gelin kuşakları sadece kırmızı ve mavi renkte değildir. Günümüzde farklı renklerde kuşaklar tercih edilir.

Pembe gelin kuşağı romantizmi ve huzuru temsil ederken mor kuşak bereket ve asalet göstergecidir. Gri kuşak genellikle özgüven anlamını taşır. Bu kuşağın manası kadınların kendi seçtikleri adamla evlendiğidir. Siyah kuşak daha evvel evlenmiş kadınlar tarafından kullanılmaktadır.

Gelin Kuşağı Ne Zaman Çıkarılır?

Gelin kuşağının çıkarılma zamanı hakkında bir fikir birliği söz konusu değildir. Kuşak takmakla alakalı herhangi bir dini kural yoktur. Geleneklere uyma kaygısıyla takılan bu kuşak beş dakika sonra çıkarılabileceği gibi düğün boyunca takılı durabilir.

Kuşağın ne zaman çıkarılacağına gelin karar verebilir. Çoğu kişi hem taşıdığı anlamdan hem de estetik kaygılardan dolayı kuşağı kısa sürede çıkarır. Burada dini açıdan herhangi bir bağlayıcılık yoktur. Dua edildikten ve ritüel gerçekleştirildikten sonra kuşak çıkarılabilir. Gerekirse düğünün sonunda yeniden takılabilir.

Erkek Kardeşi Olmayan Gelinin Kuşağını Kim Bağlar?

Erkek kardeşi olmayan gelinin kuşağını bağlayan kişi baba tarafından biri olabilir. Pek çok kişinin babası vefat etmiş olabilir. Erkek kardeşi bulunmayan gelinlerin kuşağını amca ya da kuzen bağlayabilir. Gelin kuşağı duası bu kişi tarafından okunabilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.