Kolay Haber

Lavanta Tohumu Nasıl, Ne Zaman Ekilir? Nasıl Elde Edilir?

Bitki-Tohum

Harika bir görünüme ve mis gibi bir kokuya sahip olan lavantaları ekmek için neler yapmanız gerektiğini bu yazıda bulabilirsiniz. En uygun zamanı, ekim yöntemlerini ve diğer bilgileri bulmak için yazıyı okumaya devam edin!

Lavanta tohumu ile lavanta yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Verimli bir toprağa, kaliteli tohuma ve ideal boy bir saksıya ihtiyacınız olacak. Lavanta mor renge sahip Akdeniz bitkisidir. Kokusu kendine hayran bırakır. Çamaşır deterjanlarında, parfümlerde, kozmetik ürünlerde, oda parfümlerinde bile lavanta özleri kullanılmaktadır. Lavanta popüler kullanıma sahip bir çiçektir. Lavanta bitkiniz varsa lavanta tohumunu alarak kendi lavantanızı yetiştirebilirsiniz. Evinizde iş yerinizde çiçekler açmasını isterseniz bunu kolayca yapabilirsiniz. Lavanta evinizi renklendirecek ve mekanınızın mis gibi kokmasını sağlayacak! Eğer lavanta yetiştirmek için geniş bir arazı düşünürseniz, önce arazinin iyice havalandırılması gerektiğini unutmayın. Toprağı karıştırarak araziyi havalandırabilirsiniz. Aynı işlemi saksı için de yapabilirsiniz. Lavanta yetişmesi için toprağın mineral bakımından uygun olması önemlidir. Çünkü lavantalar mineral bakımından zengin olan topraklarda yaşamaktadırlar.

Lavanta Tohumu Ekimi için İdeal Boy Saksı Seçimi Nasıl Olur?

Lavanta tohumu ekmek için ideal boy saksı büyük boy saksıdır çünkü lavanta kökleri oldukça uzundur. Saksı boyutlarının 40 cm ile 70 cm arasında değişmesi yeterli olacaktır. Eğer küçük saksı tercih ederseniz lavanta tohumunuz boşa gider çünkü lavanta burada yetişemez ve çürür. Saksının hangi malzemeden olduğunun bir önemi yoktur. Plastik ya da porselen saksı tercih edebilirsiniz. Saksının boyutuna dikkat etmek çok önemlidir.

Lavanta Tohumu Ekimi için Tohum Seçimi Nasıl Olur?

Lavanta tohumu ekmek için tohum seçimi kaliteli yapıldığında alacağınız sonuçlardan memnun kalırsınız. Eğer tohumdan lavanta yetiştirmek gibi bir amacınız varsa, toprakta yabani otların oluşmasını engellemeniz şarttır. Yabani otlar, tohumların nefes almasını engelleyecektir. Tohumları aldığınız yerin güvenilir olmasına özen gösterin. Genetiği oynanmış tohumlara denk gelmeniz halinde lavanta yetiştirmek mümkün olmayabilir. Seçimin çok hassas yapılması gerekir. Eski yıllardan kala tohumlar harikadır. Eski tohumlar doğru yöntemle ekildiğinde çok verimli olurlar. Yetiştirme aşamasına geldiğiniz zaman tohum yatağını iyi ayarladığınızdan emin olun.

Teff tohumu nasıl kullanılır, tüketilir? Merak edilenlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Lavanta Tohumu Ekimi Nasıl Olur?

Lavanta tohumu ekmek için öncelikli olarak ekim yapılacak olan ortam seçimi yapılır. Lavanta fidesinin dikilmesi için bir yıl içinde 2 farklı ay vardır. Mayıs ayında yaza doğru bahçeye ekim yapılabilr. Kasım ayında da lavanta bahçesi oluşturmuş olursunuz. Lavanta ekilecek olan toprakta pH derecesi 6 ile 8 arasında değişmelidir. Toprakta belli bir nem ve asit dengesi olması son derece önemlidir çünkü bitki canlılığı için buna ihtiyaç duyar. Tohum ile ekmek istemeniz halinde önce fide yastıklarında tohumun çimlenmesi gerekir. Daha sonra toprağa aktarım yapabilirsiniz. Toprağa aktardığınız fideye can suyu vermeyi unutmayın.

Lavanta Tohumu Ekiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Lavanta tohumu ekiminde dikkat edilmesi gerekenler başında ekeceğiniz alanın güneşli olması gelmektedir. Tohum ekerken toprağın en az 3 cm derininde olmanız gerekir. Geniş arazide dikim yapacak kişilerin 100 x 40 cm ya da 120 x 50 cm ara sıra oluşturması önem taşımaktadır. Lavanta tohumu yetişmesi için toprak gübrelemesi yapılmalıdır. Tohumu ya da fideyi ektiğiniz toprağı mutlaka 3 gün boyunca çok az miktarda sulayın. İlk 3 günün toprağa uyum açısından hassas bir dönem olduğunu unutmayın.

Yorumlar (1)

Dilek 3 Yıl Önce

Ben lavanta tohumunu babamın mezarına ekmek istiyorum cok severdı kendısı

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.